Amikor kicsinyítem a képet mi történik a pixelekkel?
"Szerintem a képpont méretét, mert másképp a kép egy bizonyos méret után fekete lenne. Vagy mégsem?"
A számítógépen mindkettőt megtalálod. Például a monitor felbontását tudod növelni-csökkenteni, ez adatvesztés nélkül dolgozik. Ezt képszerkesztőnél is beállíthatod, de van olyan lehetőséged is, hogy egy fotót például 1024-800-as méretre kicsinyíts, amivel lényegesen csökken az adattömeg és bármelyik e-mailrendszer elbírja.
Igen, jól gondolod ez a színerősséget, a kontrasztot, élességet rontja, és a legtöbb kép egy pontba sűrítve egy szürkés árnyalatot ad. A Művészeti galériának készült el egy ilyen összegző képe, el is nevezték magyar szürkének. :)
Pixelt nem nagyítunk, mert nem lehet. Egy kép valahány pixelből áll. Nagyobb kép többől, kisebb kép kevesebből.
A kicsinyítésnél meghatározott módszer szerint törlünk pixeleket a képből, ezek vissza nem hozhatók a kicsinyített képből. A nagyításnál meghatározott helyeken új pixeleket veszünk a képhez, ezeknek az "értékét", tulajdonságait a környező pixelekből határozzuk meg.
Egyes alkalmazások megtartják az eredeti képet, csak mutatnak helyette egy más mérető "nézetet". Ekkor az eredeti visszavarázsolható, természetesen nem a gyártottból, azt eldobják, és előveszik a "régit".
"Pixelt nem nagyítunk, mert nem lehet. Egy kép valahány pixelből áll. Nagyobb kép többől, kisebb kép kevesebből. "
A pixel valahány darab, de a felbontás bármikor megadhatod bármelyik monitoron, nyomtatón, fényképező, stb. Mégpedig, hogy 1cm²(vagy inch) hány képpontot tartalmazzon.
"Pixelt nem nagyítunk, mert nem lehet."
Ha van egy képem amit eredetileg 1024*768 ban látok a monitoron, majd lecsökkentem a képet a felére (oldalhossz szerint), akkor annak a képnek a felbontása 512*384 lesz. Ha most ezt a képet ugyanakkora monitoron nézem, a pixelek nagyobbak (egy pixelben 4 van). Így értettem a pixelnagyítást.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!