Valaki segítene geometriában (trapéz)?
Figyelt kérdés
Egy tengelyesen tükrös trapéz 10 cm hosszú átlói az alappal 45°-os szöget zárnak be. Számítsd ki a trapéz területét.
Előre is köszönöm
2012. szept. 24. 18:19
1/4 anonim válasza:
Én úgy látom, ebből nem derül ki, mekkora az alap, ez alapján akármilyen "hosszúra" lehetne nyújtani... javítsatok ki, ha tévedek, de nem lehet ebből területet számolni (esetleg, ha benne az alapot változónak hagyjuk).
2/4 anonim válasza:
Szép feladat. Lacii jól mondja, az alapokat hagyjuk csak változóba. Itt nehéz részletesen leírni a megoldást, de le kell rajzolni, a háromszögekre felírni a püthagoraszokat és ha jól számoltam a trapéz magassága az átló per négyzetgyök kettő. Ha a többi egyenletet is jól ítram fel, akkor a terület pedig éppen a magasság négyzete. Számokkal behelyettesítve a terület 50 négyzetcentiméter. De javítsatok ki, ha nem jó!
3/4 anonim válasza:
Közbe leellenőriztem. Jól számoltam!
4/4 anonim válasza:
Nem kell ide darabolás, figyelj!
Ha az alappal 45 fokos szöget zárnak be az átlók, akkor egymással 45+45=90 fokos, azaz derékszöget. Ha egy négyszög átlói, e és f, merőlegesek egymásra, akkor a négyszög területe e*f/2.
Tehát a terület 10*10/2=50. Igazából nem is használod fel, hogy szimmetrikus, meg hogy trapéz, csak azt, hogy két átlója 10 és 10, és az egyik oldallal bezárt szögeik összege 90°.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!