Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki segítene a skalár és a...

Valaki segítene a skalár és a vektor mennyiségre 5-5 példát írni?

Figyelt kérdés
Előre is köszönöm.

2012. szept. 5. 16:39
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A vektornak nem csak nagysága, hanem iránya is van.

Például: menj 5 métert (merre???), az elmozdulás tehát vektor, ugyanígy a sebesség, gyorsulás, erő, lendület.

Ami nem vektor, az skalár mennyiség. Hány óra van? 7. (Itt vicces lenne megkérdezni, hogy "merre". Tehát az időpont, vagy az időtartam. Ugyanígy: felszín, térfogat, tömeg, hőmérséklet.

2012. szept. 5. 18:33
 2/5 anonim ***** válasza:

Skalár: Energia, Munka, minden elektromossággal kapcsolatos mennyiség, idő ...

Vektor: A legtöbb mechanikai mennyiség, és én speciel többet nem tudok, de az előzőbe elég sok beletartozik

2012. szept. 5. 20:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Minden elektromossággal kapcsolatos mennyiség skalár? Az elektromos térerősséghez mit szólsz?

Na mindegy.

Vektor: sebesség, lendület, gyorsulás, erő, elmozdulás, elektromos vagy gravitációs térerősség, mágneses indukció stb.

Skalár: idő, munka, teljesítmény, hő, energia, térfogat, általában a felület (nagyon kicsi vagy sík felületek lehetnek vektorok), térfogat, út stb.

2012. szept. 5. 22:37
 4/5 anonim ***** válasza:
Én azt gondolom, hogy a jövő fizikájában már az idő is vektormennyiség lesz, de egyelőre skalárként használjuk. :)
2012. szept. 6. 23:55
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek.:)
2012. szept. 18. 17:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!