Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az ember génállománya hány%-ba...

Az ember génállománya hány%-ban egyezik a kockameduzáéval?

Figyelt kérdés

2012. aug. 21. 23:37
 1/7 Shai-Hulud ***** válasza:

Ezt konkrétan nem tudom, de a margarétáéval kb 35%-ban, a kutyáéval meg 80-valahány %-ban megegyezik a génállományunk.

A medúzával való hasonlatosságunk szerintem a kettő között lehet valahol, inkább a margarétához közelebb. Tehát nagyjából 45-50%-ra saccolom.

2012. aug. 21. 23:59
 2/7 anonim ***** válasza:

Ezt most nem lehet megmondani, mivel nem ismert kockamedúza genom. Mindenesetre ismertek kockamedúza mRNS szekvenciák, amiket össze lehet hasonlítan emberi szekvenciákkal.

Vettem egy random medúza szekvenciat (a 78 ismert mRNS közül) [link]

És megnéztem, hogy melyik emberi génre/mRNS-re hasonlít leginkább. (BLAST) És nem találtam szignifikáns hasonlóságot... ebből persze csak azt lehet leszűrni, hogy van legalább egy olyan medúza gén, ami nincs meg emberben. :-D

2012. aug. 22. 01:11
 3/7 anonim ***** válasza:

Ennek így nem sok értelme van: az emberben rengeteg gén van, amit nem használ soha, és a medúzában is akad ilyen.

Azt meg még nem tudjuk, hogy melyek a működő gének ill. mikor és hogyan működnek.

2012. aug. 22. 18:24
 4/7 Gauldoth ***** válasza:
A génállomány egyetlen része sem felesleges, csak még ismeretlen a szerepe. Nemrég hallottam, hogy az addig felesleges területből, amikor vágtak ki, azokban a kísérleti állatokban állandó volt a transzkripció. Szóval a szünetben bitosan van szerepük.
2012. aug. 23. 15:15
 5/7 anonim ***** válasza:
Van olyan gén, amelyik soha nem működik, viszont a helyzeténél fogva szabályozza, hogy egy másik gént hogyan lehet elérni a szintézishez. Ilyenformán ő nem felesleges... de teljesen mindegy lenne, hogy ő tulajdonképpen mit kódol, akármi lehetne a helyén. Csak a fizikai mérete és a helyzete számít.
2012. aug. 23. 21:25
 6/7 anonim ***** válasza:

"A génállomány egyetlen része sem felesleges, csak még ismeretlen a szerepe. Nemrég hallottam, hogy az addig felesleges területből, amikor vágtak ki, azokban a kísérleti állatokban állandó volt a transzkripció. Szóval a szünetben bitosan van szerepük."

A példából, amit leírtál, nem következik, hogy MINDEN DNS szakaszra szükség van, semmi sem felesleges. Nyilván sok funkcióját még nem ismerjük, de ott van pl az a szegedi csoport, ami az E. coli genomját már kb a felére csökkentette, azáltal, hogy a feleslegesnek tartott szekvenciákat kivágta belőle.

2012. aug. 23. 21:28
 7/7 poiu ***** válasza:
#2: milyen BLAST-ot használtál? Nekem blastp -vel egész sok találat jött ki, legkozelebb hozzá hidra fajok állnak. Van egy humán szekvencia is (Human alpha-2-macroglobulin mRNA, 3' end), na jó, az már nem nagyon hasonlít.
2013. febr. 1. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!