Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy okozhat halált a vérbe...

Hogy okozhat halált a vérbe jutott levegőbuborék?

Figyelt kérdés
Láttam már több filmben, hogy ha egy levegővel telt injekciós tűt a vérbe "fecskendezünk" akkor az halált okoz. Rákerestem a neten és ezt hívják embóliának, vagyis amikor valami (több dolog is lehet) vándorol a vérkeringésben, amíg meg nem akad valahol és el nem zár egy eret. Csak azt nem értem, hogy egy levegőbuborék hogy képes erre? Mért nem kerül a vér útján a tűdőbe és használódik fel?
2009. júl. 19. 22:48
1 2
 11/14 anonim válasza:
100%
Nos, nem vagyok szakértő a témában, de ha jól tudom, az a magyarázat, hogy ha egy légbuborék van a vérben, akkor a vérlemezkék, és a véplazma ugyanúgy reagál, mintha egy seb esetében (és levegővel találkozik), mivel olyan, mintha a véren belül lenne egy seb, amit be kell tömni. Azaz a véred elkezd megalvadni a levegőbuborék körül (ami egy nagy érben marad, nem bomlik szét túl kicsi darabokra), és így eltöm akár több vastag eret is, és a vérrögök még továbbiakat. Egyszóval mindent tönkrevág.
2014. aug. 9. 16:27
 12/14 anonim ***** válasza:

A bal laterális "decubitus pozíció" vagy más néven "Trendelenburg pozíció" életmentő lehet a véráramba jutott légbuborék esetén. Ez ugyanis távol tartja a koszorúértől ( corona ) a képződött buborékot, így az nem juthat az aortába. Ha ezzel párhuzamosan magas oxigéntartalmú levegőt lélegez be a páciens, vagy hiperventillál ( szapora lélegzetvétel ) akkor a buborékban levő nitrogén ( ami a buborék térfogatának jelentős része ) a hiperbárizmusnak köszönhetően oldódik a vérben, és így megszűnik a veszély.

Magyarra fordítva, ha sok levegő kerül a véredbe, a következőt tedd:

1. Helyezd kényelembe magad valahogy így:

[link]

2. Hiperventillálj ( sűrűn nagy levegőket vegyél )

2015. febr. 7. 02:27
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Azt elfelejtettem leírni, hogy Trendelenburg azt is megfigyelte, hogy más esetekben is hasznos ez a testhelyzet. Alacsony vérnyomás, a hematóma különböző fajtái, és a vérrög kialakulása esetén is csökken a kockázat. Viszont sokáig nem ajánlatos így tartózkodni, mert az káros az agyra.

[link]

2015. febr. 7. 02:32
 14/14 bigjohny999 válasza:
0%
Na aztán ennyi,ne lődd be magad a megengedettnél nagyodd levegővel mert meghalsz vazzee,ha csak épp nem ezt akarod elérni,akkor meg rajta pumpáld magad a legolcsóbb halál,hiszen a levegő ingyéééééé van,te tokfej.hahahahaha
2016. júl. 2. 19:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!