Az MRI képes kimutatni a hazugságot?
Figyelt kérdés
Most láttam a Doktor House-ban, hogy úgy leplezték le, hogy a beteg hazudik, hogy az MRI-vizsgálat alatt beszéltették és látták, hogy az agy képzelőerőért felelős része aktív, tehát hazudik.
Tudom, hogy film, de azt is tudom, hogy van valóságalapja. Ezek szerint ezzel a módszerrel ki lehet mutatni, ha valaki blöfföl? Akkor miért nem használják ezt a nem teljes hatékonyságú poligráf helyett?
2012. júl. 31. 22:09
1/6 anonim válasza:
Igen, igaz! Ez jóval kifinomultabb módszer, mint a jelenleg alkalmazott poligráf. Pontosabb adatot ad arról, hogy az illető hazudik-e.
2/6 anonim válasza:
Elsősorban arra tudok gondolni, hogy megnézték, az agy mely területein van aktivitás, és ebből leszűrték, hogy hazudik e, vagy nem. Lehet, hogy MRI-vel is meg lehet csinálni, de inkább PET-tel tudom elképzelni az ilyet.
3/6 A kérdező kommentje:
De hát akkor miért nem ezt használják az igazságügyben? Hiszen köztudott, hogy a poligráf egyáltalán nem egy egzakt valami. Csak a test reakcióit méri, azok pedig akkor is lehetnek hazugság-gyanúsak, ha az illető egyszerűen nagyon izgul. Ezzel a módszerrel viszont gyakorlatilag a gondolatokban olvasnak. Miért nem ezt használják?
2012. aug. 1. 00:35
4/6 anonim válasza:
Kivétel ha pszichopata az illető. Mivel rájuk jellemző az érzelemmentesség, így nem mutatható ki. A hazugság pedig az érzelemközpontot is ingerli
5/6 anonim válasza:
Kicsit drágább a mérés, és kevesebb ilyen műszer van!
Amúgy ez sem 100%-os... azt tudja megmondani, hogy az illető azt mondja-e, amit igaznak tart, vagy vadul működnek a kreatív központjai. Meg az érzelmeket közben, de ugye az sem perdöntő.
Ha az illető valamit rosszul tud, az szintén nem fog kiderülni (mármint az igazság ilyenkor).
6/6 anonim válasza:
Sajna az MRI sem olyan pontos, ezt is ugyan úgy át lehet verni, és adhat téves eredményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!