Villanymotor áramfelvétele?
Ha egy motor 1200 W-os az azt jelenti, hogy óránként 1200 W-ot fogyaszt?
1200 W-os motor, fűnyíróban, ma 1,5 órát dolgoztam vele. Tehát elvileg 1,8 kW-ot fogyaszott. Amikor kezdtem a munkát 417 kW-on állt a mérőóra, amikor végeztem 1,5 óra elteltével 417,4-et mutatott. Semmi más fogyasztó nem volt és persze termelő se. Mi történt? A fűnyírónak nem lehet szabályozni a fordulatszámát.
A "háztartási" fogyasztásmérőknél minden esetben a számok által mutatott értékek után számláznak, semmiféle szorzó
nincs a dologban.
Amit említettél azt a bizonyos sort, az arról "szól", hogy milyen áramváltóval használják azt a bizonyos órát, mert nem megy át az órán 100-300A, csak 5....
Azért kevesellem a leolvasott (mért) fogyasztást, még akkor is, ha az a bizonyos motorteljesítmény maximális terhelésnél értendő és fogyaszt annyit, Te pedig nyilván nem vetted állandóan a maximumot igénybe...
Rendben, elnézést kérek kedves harmadik! Azt hittem villanyszerelő létemre láttam már annyi fogyasztásmérőt, hogy ezt tudjam, de ezek szerint tévedek. Mellesleg a mi fogyasztásmérőnk is áramváltós.
A fűnyíróról.
Én még nem találkoztam olyan elektromos fűnyíróval, amit össze-vissza lehet tekergetni, hogy most csak 20%-on van kedvem működtetni a motort... Felesleges rá fordulatszámszabályozó, nem porszívó az.
De ne hallgass rám kedves kérdező, én csak egy hülye villanyszerelő vagyok.
Először is :
"Ha egy motor 1200 W-os az azt jelenti, hogy óránként 1200 W-ot fogyaszt?" A Watt a teljesítmény, azt nem lehet fogyasztani. A Watt-óra (Wh) az amit fogyaszt a géped. És igen, a terhelés hatására változik a felvett teljesítmény. Mindemellett a villanymotor nem ohmos terhelés, hanem ohmos-induktív. Tehát van neki valós teljesítménye, amit a kés forgatására, fű levágására használ, és van képzetes, ami a motortekercsek felmágnesezésére szolgál. A képzetes teljesítmény nem valódi teljesítmény, hiszen nem munkára fogható. Az után talán nem is kell fizetni, habár a szolgáltató nem szereti. Lehet, hogy az órád csak a valóst energiafogyasztást méri és a motorod teljesítményéből csak 230 Watt valós, 970 VA képzetes teljesítmény.
igen, ez valóban így van, viszont a fűnyírómotoron van egy kondenzátor, ami pont ezt a meddő teljesítményt hivatott kompenzálni. a fizetéssel most nem igazán vagyok képbe, hogy kell-e vagy nem, de az igaz, hogy a szolgáltató nem szereti.
Az 1200W az a tengelyről levehető teljesítmény, ennél a motor többet vesz fel még akkor is, ha a betonom forgatod a kést, nem a fűben. Ez a hatásfok miatt van. aztán ahogy melegszik a motor, a tekercs ellenállása is növekszik, ami megint csak növeli egy kicsit a felvett teljesítményt. Aztán ott a cos (fí) érték. Ez az, amit az előző válaszoló már kifejtett, az induktív meddő teljesítmény kapcsán. Ezt az értéket javítja a kondenzátor. ez az érték annál jobb, minél közelebb van az 1-hez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!