Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Következhet egy újabb jégkorszak?

Következhet egy újabb jégkorszak?

Figyelt kérdés

Azt mondják, a Földön folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet. És azt is mondják, hogy ez annak a következménye, hogy voltak a glaciális és interglaciális időszakok (azt hiszem. Rég tanultam ilyenekről, javítsatok, ha orbitális baromságot mondok :)). És hogy a jégkorszakok között a hőmérséklet egyre növekedett, majd megint bekövetkezett egy újabb jégkorszak. Na itt lehet rosszul emlékszem.. :')

De a kérdésem az, hogy ha jól emlékszem, és ez egy melegedési szakasz (ezért nő az átlaghőm), akkor ezt egy jégkorszak követi. Vagyis a jégkorszak következtében akár ki is halhat az emberiség?

Valaki, akar erről diskurálni? :) Lehet lebeszélni, kijavítani, vitázni, minden opcióra nyitott vagyok :D

Köszönöm!

2012. júl. 18. 11:56
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Nagyon érdekes dolgokat mondtok :)

Jaj, nem úgy értettem. Hanem azt mondják, hogy az ember fokozta az üvegházhatás mértékét, és annak tudható be a felmelegedés. Igazából akkor az a kérdésem, hogy a felmelegedés 1) a jégkorszakos elmélet miatt van, 2) a fokozott üvegházhatás miatt, vagy 3) a jégkorszakos elmélet miatt, amiben azért fontos szerepet játszik az üvegházhatás mértékének a növelése? Vagy megint rosszul látom? :D

De köszönöm az időtöket és a magyarázatokat, szeretnék okosodni! :)

2012. júl. 18. 14:26
 12/18 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, a jelenlegi felmelegedés (amiről nap mint nap hallani), az az üvegházhatás miatt van. Ha így folyatatódik, akkor valamennyire bezavarhat a nagyobb eljegesedési ciklusba, de nem hiszem, hogy számottevően. Viszont ha csak párezer évre megborítjuk a klímát, már annak sem örülnék. :D
2012. júl. 18. 15:34
 13/18 anonim válasza:

a jégkorszak már megjenet asszem a 4.-ik

Mozikban is van de neten még csak mozis minőségbe van fent de ha jól tudom igen!! ez a 4-ik jégkorszak

2012. júl. 29. 12:53
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszi, de a filmet nem szeretem :D
2012. júl. 29. 13:46
 15/18 anonim ***** válasza:
Ma is jégkorszakot élünk.
2012. aug. 6. 00:12
 16/18 anonim ***** válasza:

"Emberi léptékkel igen hosszú távon azért egyre gyengébbek lesznek a jégkorszakok, mivel folyamatosan nő a Nap luminozitása, milliárd évenként kb. 10%-kal. Ez százmillió évenként csak 0.96%-ot jelent, de a hatása ennél több lesz, mert ahogy olvadnak a havas, jeges felületek, úgy csökken a földfelszín albedója, ezzel több meleget nyel el, mint változatlan albedo esetén. Aztán a tengerek magasabb hőmérséklete miatt nő a légkör vízpára-tartalma, ez erősödő üvegházhatást eredményez, amitől további melegedés lesz.

A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik."

Beszarok. Úgy látom, itt nem érdemes olyan igényes és pontos válaszokat adni, amelyek meghaladják egyes csökkent értelmű emberkék felfogóképességét.

2012. aug. 6. 01:45
 17/18 anonim ***** válasza:
Az üvegházhatás miatt a sarki jég elméletileg 2040 -re felolvad, ami azt jelenti, hogy az óceánok szintje drasztikusan megemelkedik, és a part menti országokat ez eltörli majd a Föld színéről. A jelenleg meglévő áramlások is teljesen tönkremehetnek majd, ami miatt újabb jégkorszak következhet be. És igen, ez alig 30 év múlva következik majd be - a kutatók szerint legalábbis. Féljetek!
2012. szept. 10. 18:44
 18/18 anonim ***** válasza:

A jégkorszakokat valami okozza ugye, magától a Föld nem hűl le és nem is melegszik. Az okokkal kapcsolatban a tudósoknak többféle elképzelésük van (pl. csillagközi porfelhők hatása, a Föld pályájának változása, a légkör összetételének változása pl. vulkanikus tevékenység hatására stb.), de az egyezik ezekben a feltételezett okokban, hogy mindegyik valamilyen mérhető, megfigyelhető jelenséget jelent. Ha tehát ezekben változás állna be, azt azonnal észrevennénk.

Napjainkban viszont a szóba jöhető tényezők közül egyedül az üvegházgázok koncentrációjának növekedése figyelhető meg, ami melegedéshez, és nem pedig kihűléshez vezet. Tehát egészen biztos, hogy jelenleg nem állunk egy jégkorszak elején - a felboruló időjárási viszonyok, tengeráramlások stb. miatt helyi lehűlések előfordulhatnak, de összességében a Föld átlaghőmérséklete növekvőben van.

Ha idővel újabb lehűlés következne, akkor azt a lehetséges okok közül valamelyiknek a bekövetkezése meg fogja előzni.

2012. szept. 11. 14:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!