Miért nem mondja be a Meteorológiai Intézet hogy mennyi nap-és szélenergia érkezik az országba?
Nyolcadik: Jelenleg tényleg nem éri meg, talán csak akkor, ha sikerül állami támogatást szerezni. Persze így is csak az egyénnek érheti meg, társadalmi méretekben ráfizetés, mert az állami támogatást a te meg az én adómból adják.
Ezen az oldalon:
olvasható egy tavalyi számítás. Eszerint állami támogatás nélkül a 2,640,000 Ft beruházás 9.6 év alatt térül meg, utána a 25 év lejártáig még 5.85 milliót termel. A számítás figyelembe veszi a napelemek öregedését (kérdés, korrekt-e az évi 0.09%-os csökkenés, szerintem az 1% reálisabb lenne) és az áram árának várható évi 7%-os emelkedését. A beruházás nettó hozama tehát 5.75 millió, mivel a végén a cuccot ki lehet dobni.
Igen ám, de ha a 2,640,000 pénzt befekteted 7%-ot hozó kötvénybe, akkor 25 év alatt lesz belőle kamatos kamattal (a hozamot újra befekteted) 14,328,000 forint, beleértve a kezdeti 2.64 milliót is.
Ha csak 5%-os kamatra fektetsz be, akkor is a végén lez 8.93 milliód, szemben a napelem 5.75 milliós hozamával.
Tehát csak akkor érné meg a napelembe beruházni, ha a 2,64 milliódat 3.3%-nál rosszabb hozammal tudnád befektetni.
Vannak külömbözô gazdasági egységek. Persze hogy kell az államnak is egy ilyenfajta számítás a befektetések eldöntéséhez. (Ehhez is van különben EU-forrás (de ezt nem tudom hogy Magyaron van-e)).
De én mégsem ezen a szinten gondolkodom most. Mert úgye azt szeretném hogy a Meteorologiai Intézet a hömérséklet mellett a bejött napenegia mennyiségét is tüntesse fel.
Vegyük akkor Dombóvárt mint példát.
Ott van néhány gondolkodó és lássa a térképen hogy milyen nagy a pazarlás. Mi lenne ha a napenergia egy részét arra használnánk fel - gondolja - hogy melegítsük fel a vizet (áram és gáz használata helyett). - Mennyit lehetne sporolni ezen? És mindjárt beindul egy hasznos gondolkodás ezen a szinten is. - Eddig úgy számoltak mintha a napenergia nem létezne és ha lézik is akkor csak problémakat (nagyobb áramfogyasztást) okoz.
Ugyanezt látja egy saját házban lakó és ô is gondolkodni kezd... Hát mindez ingyen jön(!), itt talán tenni is lehetne valamit...
"azt szeretném hogy a Meteorologiai Intézet a hömérséklet mellett a bejött napenegia mennyiségét is tüntesse fel."
Nincs értelme, mert ez szinte négyzetkilométerenként változik. Ami érdekes, az az évi napsütéses órák száma, mert ez elég jól és pontosan ábrázolható térségenként, s a megtérülési számításokhoz is ez szükséges. Ez viszont ezernyi helyen megtalálható. Persze egy szmogos városi területen maga szmog sokat elnyel.
Azt hiszem alaposabban gondolkodol mint én! Hiszen igazad van hogy..., úgy is lehet! De én itt a tudatosításra/serkentésre/felébresztésre gondoltam elsôsorban - de ez talán nem a MI feladata.
De mert amint azt a rokonaimnál is észrevettem hogy, az a gondolat hogy az energián hogyan is lehetne spórolni fel sem merûlt, akkor.... - Gondoltam vannak kreatívabb emberek is...
Szerintem semmi gond nincs a figyelemfelhívással, jól teszed, és a kisebb-nagyobb házi barkácsolásokkal gyakran elég sokat el lehet érni. Én is a napokban barkácsolni fogok, a meglévő gyári duplaüveges ablakra rászerelek egy harmadik ablaküveget. Az üveg semmibe nem került, mert szomszéd ablakcseréjéből való, csak a szigetelő-tömítőanyag kerül valamennyi pénzbe. Persze nem vákuum vagy nemezgáz lesz az üvegek között, hanem csak levegő, de ez is biztos jelenteni fog némi megtakarítást télen.
A számítógépemet is szépen belőttem, minimálisan van húzva (nekem így is elég gyors), a CPU feszültségét viszont levittem több mint 10%-kal. Ezzel kb. 20%-kal csökkent a processzor fogyasztása.
De nagyon észnél kell lenni az energiatakarékossági cuccokkal, mert sok esetben több a marketing, mint a haszon. Az ilyenből lesz az a takarékosság, ami soha nem hozza be az árát.
#17/17
Gondolj arra hogy mi történik majd ha közéjük kerül télen a párás levegô.
#19/19
Okosan teszed - az eredmény jó lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!