Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a leghatékonyabb módja...

Mi a leghatékonyabb módja annak, hogy a zárt szobámból a meleg levegőt kicseréljem a kinti, hűvösebbre?

Figyelt kérdés
Kb 20m2 a szobám területe. Tetőteres és nagyon meleg! A rendelkezésemre állnak kisebb ventilátorok, plusz szeretek az itthon talált dolgokból is barkácsolni. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás! Ja van erkély is, ha esetleg használható az infó!

2012. júl. 2. 23:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Az alufólia-csíkok hőkapacitása gyakorlatilag nulla. Mire kiteszed őket a kötélre, már fel is vették a környezeti hőmérsékletet.

Gondolj utána, mi más történt még a csíkok kiaggatásán kívül. Áthelyezted a hőmérőt vagy előtte akár csak vékony csíkban rásütött a nap egy résen keresztül? Nem tudok elképzelni olyan fizikai mechanizmust, ami az általad leírt hatást megmagyarázná.

2012. júl. 6. 23:22
 12/15 anonim ***** válasza:

Ma is megcsináltam az alufólia-ügyet.

Kiakasztáskor 30,4 fok. Pár perc múlva 32,2.

Úgyhogy tényleg nem az alucsíkok "segítettek", hanem valami más. ma pedig pont az ellenkezője.

Magyarázatot nem tudok :(

2012. júl. 7. 01:02
 13/15 anonim válasza:
Ha kiakasztod az alucsíkot egy száraz levegőjű helyiségben akkor nem történhet semmi.Ha viszont egy nagy relatív nedvességtartalmú helyiségben teszed ki akkor annak a felületén filmrétegnyi kondenzvíz keletkezhet.Ez a víz elkezd párologni ami hőelvonással jár és "hűtve" tartja a fóliát.Ez persze nem nagy teljesítmény, nem tudom elképzelni hogy több fokkal csökkentse egy helyiség hőmérsékletét, mindenesetre érdekes.
2012. júl. 7. 20:34
 14/15 anonim ***** válasza:
Az OK, hogy a kondenzvíz elpárolgása hőelvonással jár, de csak azt a hőt vonja el, ami a levegőben lévő pára kondenzvízként való kicsapódásával felszabadult. :D Szóval a folyamat nettó hőegyenlege nulla.
2012. júl. 7. 20:39
 15/15 anonim válasza:
Akkor viszont csak az lehet,hogy a hűtő másik helyiségben van (nyilván) és amikor kiveszi az alut akkor kicsapódik a pára, átveszi a helyiség hőmérsékletét, majd átviszi a szobába és ott párologtat.Persze ennél akkor már sokkal egyszerűbb ha az aluszalag a szobában van lepermetezve, és mondjuk valószínű hogy a szalag miatt jó lesz a hőátadás.Még a végén beborítom az egyik falat alufóliával és elkezdem locsolni, bár ehhez még lehet hogy keveset ittam:)
2012. júl. 7. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!