Tegyük fel hogy a rudak törhetetlenek és ennek alapján: -Van egy 10 tonnás teherautónk milyen hósszú rudat kellene rákötnünk az egyik oldalára hogy egy 1 kg-os súlyt rákötve a teherautó feldöljön?
Azért mert:
M=F*k
Az előző vagyok: És az sem mindegy mekkora az átmérője hiszen azonos tömegű rudak is más súlyt nyomnak egy adott ponton eltérő átmérő esetén így pl egy 10 centi vastag rúdból lehet h 2x olyan hosszúságú kell mint egy 20 centis rúd esetében
Szal ahoz h ezt ki lehessen számítani kell:
a rúd átmérője
egy szakasznak pl. 1 méternek a súlya
és akkor gondolom a törhetetlenség mellé a hajlást se vegyük bele...
Jah bocs megint az előző vagyok :D (cskasikerül összeszednem a gondolataimat)
gondolom oldalra akarjuk borítani a teherautót ahoz ezt az általad említett 1 kg-os pontossággal ki lehessen számolni kell még a teherautó plató magassága ill. a kerekek közti szélesség is hisz nem mind1 h milyen messze vannak egymástól a kerekek minél magasabb és keskenyebb annál borulékonyabb ill fordítva.
És gondolom ne vegyük bele azt h van rugózása és lengéscsillapítója és gondolom tételezzük fel h nem gumikerekeken hanem pl vas kerekeken áll....
Vegyük a teherautót egy X szélességű, nem rugózó, egynemű hasábnak. Ennek a tömegközéppontja X/2-nél van, vagyis középen. Ezt kell a hasáb sarka mint tengely körül elforgatni.
Vegyük úgy, hogy az acélrúd tömege 0. Lehetne vele számolni, de bonyolult.
A hasáb tömege 10000 kg, az ellensúly tömege 1 kg. A hasáb (kocsi) tömege a tömegközéppontban érvényesül úgymond, azaz a kétkarú emelő (lényegében erről van szó) egyik felén a táv x/2, azaz a teherautó szélességének a fele.
Ez esetben 10000*(X/2) = 5000X hosszú rúd kéne. Például egy 3 méter széles teherautóhoz 7500 méteres (7,5 km-es) rúd kéne, ami Budapesten a Lágymányosi hídtól az Árpád-hídig lógna.
én meg a legelső voltam most is az vagyok (úgy látszik ezt ketten tárgyaljuk ki:D)
egyet értek egy szakadék v egy hív szélén persze h fel tud borulni v inkább onnan lezúgni de egy úton nem hiszem mert feltámaszkodik a rúdra. Ha a realitást és a fizikát teljesen félrerakjuk és csak matematikailag nézzük a dolgot akkor viszont nagyon sok adat és tényező hiányzik ahoz h pontos számítást lehessen végezni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!