Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Pontosan mi a plazma?

Pontosan mi a plazma?

Figyelt kérdés
A wikipédiás szövegeket az ilyesmikről nem nagyon értem, meg nagyon máshol sem. El tudná valaki magyarázni pontosan mi is a Plazma? Annyit vettem le, hogy gáz ionoknak leválnak az elektronjai és azok irányíthatóak...
2012. jún. 23. 19:16
 1/8 anonim ***** válasza:
31%
Plazma a Csillag Születikben "feltünt" pofázó köcsögszájjú buzzi hülyegyerek. :)
2012. jún. 23. 19:31
 2/8 anonim ***** válasza:
20%
a plazma a 4. halmazállapot, a szilárd és a folyékony között van
2012. jún. 23. 19:44
 3/8 Silber ***** válasza:
100%

A plazmára mondhatjuk azt, hogy ionizált gáz.

Ha egy szilárd anyagot elkezdesz melegíteni, akkor (a legtöbb esetben) először megolvad, és folyadék lesz. Tovább melegítve elpárolog, és gáz. Mégtovább melegítve annyi energiára tesz szert, hogy a gázatomok (amennyiben több atom alkot egy molekulát, úgy önálló atomokra bomlik, pl. O2 -> 2O). Ha még ennél is tovább melegíted, mégnagyobb lesz az energiatartalma, méghozzá akkora, hogy a külső héjról leszakad elektron, ezért keletkezik egy elektron, és egy kation.

Pl.: O -> H -> H+ + e-

Ezt az ionokkal és elektronokkal teli "katyvaszt" nevezzük plazmának.

2012. jún. 23. 20:08
 4/8 Silber ***** válasza:
100%
* H->H+ + e-
2012. jún. 23. 20:10
 5/8 anonim ***** válasza:
43%

Plazma a mára már több mint tíz elfogadott halmazállapot egyike.

Konyhanyelven: Ha melegíted a jeget, az megolvad. Ha melegíted a vizet, az felforr. Ha melegíted a gőzt, (akkor elemeire esik szét, de ettől most tekintsünk el!) akkor plazmává alakul. (Nem ilyen barátságos mint ahogy hangzik. Nem 100°C a különbség a gőz és "víz"plazma között! Hatalmas hőmérsékletről beszélünk.)

Valóban csillagokban hatalmas nyomáson folyékony (és nem folyadék!) a plazma.

2012. jún. 23. 21:44
 6/8 Cuprum ***** válasza:
100%
Érdekes, hogy a világegyetem mintegy 99%-a plazmaállapotú, mégis ,,csak" a negyedik halmazállapotnak nevezzük:)
2012. jún. 23. 21:44
 7/8 A kérdező kommentje:
Nah végre értem, köszönöm a magyarázatot! :)
2012. jún. 23. 22:17
 8/8 anonim ***** válasza:

Az abszolút nulla fok közelében minden anyag szilárd.

Ha elkezded melegíteni, megolvad és folyékony lesz.

Ha tovább melegíted elpárolog és gáz halmazállapotú lesz.

Ha még tovább melegíted, akkor egy, vagy több elektron leszakad a külső elektronhéjról, és plazma lesz.

2012. jún. 27. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!