Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy ilyen robot egyszerűbb...

Egy ilyen robot egyszerűbb változata megfelelő lenne államvizsgatémának egy mechatronikai mérnök hallgatónak?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?v=daH5Xs11uQc

Azért kérdem itt, mert még csak gondolkodom rajta. Kicsit kételkedem, hogy képes lennék rá, viszont reménykedem, hogy a tanár segítségével összejönne. Amúgy ki is szeretném vitelezni. Legalább, hogy demonstrációként színes golyókat szórtáljon a színük alapján.

Érdemes nekifogni, ha még viszonylag keveset tudok a képfeldolgozásról? Magamtól tanulom. Mivel a c programozási környezetben nem vagyok idegen, az openCV-nek kezdtem neki és eddig elég jól megy. Azért még vannak homályos dolgok, de gondolom, hogy a tanár segít, nameg még folyamatosan tanulom.

El szeretném látni mesterséges intelligenciával, ami szintén kicsit homályos, de az idén tanuljuk és szerintem menni fog.

Másfél évem lenne rá.

2012. márc. 9. 23:22
1 2
 11/14 M_M válasza:

Épp egy diplomamunkát írtam ki most az Automatizálási tanszékre, ott kicsit egyszerűbb feladat lesz a diplomáért :)

Azt kalkuláld bele mindenképpen, hogy kb mennyi időd lesz rá. Diplomát akkor is meg fogják adni, ha nincs kész a robot teljesen, de akkor is sok idő... Én annó kb 2,5 évet dolgoztam kisebb megszakításokkal a diplomámon, és nem is lett 100% kész a végére...

2012. márc. 27. 10:46
 12/14 M_M válasza:
Amúgy hol tanulsz?
2012. márc. 27. 10:50
 13/14 A kérdező kommentje:

Mint írtam 1,5 évem lenne rá. A szerkezetét nem akarom túlkomplikálni. Egy tipikus delta robot, három karral, középen egy kardántengellyel. Mivel négy szabadságfokú, négy meghajtó kell. Három szervó meg egy dc motorral akarom megoldani. Az egyetlen forgómozgáshoz kéne a dc motor. Egyik komplexebb részének minősül, a motorok megvezérlése. Ehhez bizonyára geometriai meggondolásokra van szükség, nameg elektronikára és programozásra. A legkomplexebb része pedig a képfelismerés lenne. A témavezető tanár azt mondta, hogy alapnak legyen egy színfelismerés, hogy legyen mit mutatni a vizsgán ha netán nem lenne elég időm. Persze ha lesz még időm és energiám akkor alak vagy méret felismerést is belevinnék.

Ami témát kiírtál, az mivel volt egyszerűbb?? Én is próbálom egyszerűsíteni, de a lényeg azért meg kéne maradjon.

Én erdélyi vagyok, nem hinném, hogy ismered az egyetem nevét.

Köszönöm szépen az információt.

2012. márc. 27. 14:54
 14/14 M_M válasza:

Kár, hogy nem pesten, mert akkor akár el is vállalhatnád. Igaziból egy műszer mechanikai mozgatását kell most megvalósítani, maga a "vas" már megvan, csak át akarjuk alakítani egyenáramú motorra (vagy hidraulikus mozgatásra) a léptetőmotorról, meg programot írni hozzá (az is megvan már félig), plusz egy adagoló pumpát, ami számítógépvezérelve csöppent egyet, amikor a felhasználó nyomja a gombot... :)

Tömören van benne programozás is, meg elektronikatervezés-kivitelezés.

1,5 év alatt sokat lehet csinálni, úgyhogy ha találsz témavezetőt, aki elvállal meg az anyagi részeket, akkor hajrá.

Tömören ennyi.

2012. márc. 28. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!