A háromszög szögeinek koszinuszának összege? Hogy tudok rá becslést adni?
A következő feladatról lenne szó: [link] (9. feladat)
A feladat úgy fogalmaz, hogy bizonyítsuk be (pl. vektorok segítségével), hogy tetszőleges háromszögben
cosα + cosβ + cosγ ≤ 1,5.
Hogy tudom ezt bizonyítani? Sem vektorokkal, sem máshogy nem megy. Ha valaki tudna érthető (és nem túlbonyolított) magyarázatot írni, azt nagyon megköszönném.
Határoztad már meg többváltozós függvény szélsőértékét deriválással? Akkor próbálkozhatsz a cos(a)+cos(b)+cos(180°-a-b) kétváltozós függvény deriválásával, és ki fog jönni, hogy csak az a=b=60° helyen van szélsőértéke, ami a szabályos háromszög; és arra éppen másfél a vizsgált érték.
Ha csináltál már ilyet, ez alapján menni fog. Ha nem, fölösleges itt részleteznem :-)
Gondolkodom még, hogyan lehetne más módszerrel...
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
Se köszönöm, se semmi, így segítsen az ember :(
A többváltozósnál -- némileg leegyszerűsítve -- annyi a lényeg, hogy mind az "a" szerint vett, mind a "b" szerint vett deriváltat egyenlővé kell tenni nullával, és ezt az egyenletrendszert megoldani.
Azóta eszembe jutott, hogy a koszinuszokat a koszinusztétel segítségével felírhatnánk az oldalakkal is; de ezzel eddig még nem jutottam sehová.
Kedves ma 19:22; köszönöm szépen, hogy leírtad helyettem; a kérdező nevében is :D
Egy apró tévedés: D-nek negatívnak kell lennie, hogy a szélsőérték maximum legyen; és az is :-))
A koszinusztételekkel szerintem nem jutnánk sehová, mert szerintem ahhoz a kérdéshez jutnánk, amit fentebb linkelt valaki... ahogy ott elolvastam a megoldás menetét, pont, hogy a koszinusztételt használták fel ahhoz, hogy kijöjjön az "én" egyenlőtlenségem. Érdekes, mert abban a feladatsorban, amit én linkeltem, eggyel lejjebb szerepel ugyanaz a feladat, szóval egyiket a másik után már egyszerűbb lenne megoldani.
Engem az bosszant, hogy a feladat valójában meg is adja a kulcsot a megoldáshoz (pl. vektorok), mégsem jön össze... :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!