Fizika tesztfeladatok valakinek? Nem nehezek csak nem tudom jól gondolkodom-e.
1, Hol a legkisebb az 1 kg tömegű test 1 m magasra emelése közben végzett munka?
A)A Föld felületén mindenhol azonos
B)Budapesten
C)A Déli sarkon
D)Az Egyenlítőn
Ha csak g legkisebb értékét kell figyelembe venni, akkor az Egyenlítőn, jól gondolom?
2, Egy fonál végére m tömegű testet rögzítünk, majd az így kapott matematikai ingát a függőlegeshez képest 90 fokkal kitérítjük és elengedjük, mekkora a fonálerő abban a pillanatban, amikor a fonál újra függőleges?
A) mg
B) 1/3 mg
C) 3 mg
D) Csak a fonál hosszának ismeretében számítható ki.
nem mg simán? istenem de hülye vagyok a fizikához
3, Egy fémgolyó térfogata hőtáguláskor 0,45%-kal nő meg, mennyivel nő a sugara és felszíne?
A) Sugara és felszíne is 0,45%-kal nő
B) Sugara és felszíne is 0,15%-kal nő
C) Sugara 0,15%, felszíne 0,3%-kal nő
D) Sugara 0,3%, felszíne 0,15%-kal nő
A gömb térfogat-ás felszínképletét akartam használni, és úgy szerintem 0,45-tel nő mindkettő, vagy nem?:S
1 Jól gondolod. Az egyenlítőn hat leginkább a Föld forgásából származó centrifugális erő a testre. (Ezért tervezik a rakéta kilövőket minél délebbre. Amcsik Floridába, oroszok Kazahsztánba.) Ráadásul a Föld sugara is nagyobb az egyenlítőnél.
2 NEMJÓ az "A" válasz. Nem csak az mg húzza a fonalat, hanem a centrifugális erő is, hiszen még leng az inga. A centrifugális erő meg függ a fonál hosszától is.
3 Ez nem fizikai, hanem matek példa. Ha megnézed a térfogat és a felület képletet, akkor láthatod, hogy a térfogat a sugár harmadik hatványával arányos. A felület pedig a sugár második hatványával arányos.
Tehát pl ha a sugár megduplázódik, akkor a térfogat megnyolcszorozódik, a felület pedig megnégyszereződik.
A 2-es feladatra a C a helyes, 3mg.
Mert a centrifugális erő 2mg, kiszámításakor kiesik az inga hossza.
re Villanykörte:
Basszus tényleg! Az inga nehezékének kerületi sebessége pont úgy függ az inga hosszától, ahogy a centrifugális erő a sugártól. inga hossz=sugár
Hát ezt megszívtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!