Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az abszolutértékben arctg...

Az abszolutértékben arctg (x-y) teljes metrikus teret definiál-e?

Figyelt kérdés
2011. dec. 21. 14:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A halmaz legyen R, a metrika pedig (log|x-y|+1) azt hiszem. De mindegy, bármelyik jó lenne mondjuk az |x-y|. Most hogy lássam be,hogy teljes?
2012. dec. 30. 18:07
 12/16 anonim ***** válasza:
rossz helyre tettem a zárójelet log(|x-y|+1)
2012. dec. 30. 18:07
 13/16 A kérdező kommentje:

Az a gondom, hogy nekem ez már egy éve volt. Szóval lehet, hogy butaság, de: alapvetően úgy kell belátni egy sorozatról, hogy Cauchy, hogy felírod az n+1-dik és az n-dik tag különbségét, és megnézed, hogy igaz-e bármely n esetén, hogy ez kisebb-e mint valamilyen epszilon nagyobb, mint nulla szám. Erre emlékszem.

És ezek alapján én arra jutottam, hogy ez csak a monoton függvényekre teljesül, és amit írtál azzal nincsen így, ezért szerintem nem teljes metrikus tér.

Szerintem wzgrapher-rel ábározold az adott függvényt úgy, hogy y helyére mindig írj be egy adott számot, mondjuk 1-et, 2-t, 3-at. Látni fogod, hogy két dimenzióban ez csak sima eltolás, kis térlátással már könnyebben megy a 3D ezek alapján.

2012. dec. 30. 19:13
 14/16 anonim ***** válasza:
Azt hiszem félreértetted a kérdést. Nem az a lényeg, hogy a log(x-y+1) lesz-e konvergens, hanem ezzel a metrikával értelmezett metrikus térben MINDEN Cauchy sorozat konvergens. Tehát az 1/n, az (1+1/n)^n stb.
2012. dec. 30. 19:19
 15/16 anonim ***** válasza:
tehát R-en az |x-y| teljes, de mondjuk R\{0}-án nem.
2012. dec. 30. 19:23
 16/16 anonim ***** válasza:

hát, van egy X nemüres halmazod, meg egy X,X-ből R-be képező d függvényed(ezt hívják metrikának) ami ezeket tudja:

1) (x,y)=(y,x)

2) (x,y) > 0, x nem egyenlő y

3) (x,x) = 0

4) háromszög egyenlőtlenség.

Az (X,d) pár értelmez egy metrikus teret. ÉS akkor teljes ha minden egyes Cuachy-sorozat konvergens. Egy sorozat Cauchy ha m,n tart végtelen esetén |an-am| nullához tart. De inkább hagyd :D, majd kitalálok valamit.

2012. dec. 30. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!