Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért párolog a víz 100...

Miért párolog a víz 100 foknál alacsonyabb hőmérsékleten is?

Figyelt kérdés
Tehát ha egy edényben 20 fokos víz van az is eltűnik előbb-utóbb. Mi ennek a fizikai magyarázata?
2011. nov. 24. 18:40
 1/3 Ucsiha Madara ***** válasza:
100%
A párolgás mindig jelen van, 100 foknál forrás van. Ugye attól lesz valami melegebb, mert a részecskék gyorsan mozognak benne. Mikor elkezd forrni a víz, a részecskék már nagyon gyorsan mozognak, és kilökik egymást, így már a folyékonyból gáznemű lesz, mert egyre nagyobb lesz köztük az üres hely. Alacsonyabb hőfokon párolog a víz. Ilyenkor is mozognak a részecskék, mert csak 0 kelvinen állnak meg teljesen. És miközben mozognak, néha kilökik egymást így is, bár jóval lassabb ez a folyamat, mint forrásnál. Remélem tudtam segíteni, majd egy fizikus kijavíthat ha valamit nem jól írtam:D.
2011. nov. 24. 18:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Silber ***** válasza:
100%

Az előttem szóló leírta a mikroszintű jelenséget. Ha makroszkópikusan nézzük, akkor beszülnünk a kell a tenzió nevű fogalomról. Ez a gőznyomás másik neve. Puritán módon megfogalmazva ez azt jelenti, hogy az adott folyadék halmazállapotú anyag fölött ugyanolyan anyagi minőségű (tehát ugyanazon anyag) gőz is jelen van (egyensúlyban a folyadékfázissal), tehát légnemű formában, melynek mértéke függ a hőmérséklettől. A tenzió nem más, mint a gőznyomás más néven. Tehát ha van egy bögre vized és leforrasztod a tetejét, akkor a felette levő gázelegyben a víz tenziója el fog érni egy jól meghatározott nyomásértéket, 25°C esetében ez 3,1691 kPa. Tehát mindaddig párologni fog, amíg a vízgőz nyomása el nem éri ezt a szintet.

Érdekesség: amikor az adott anyag tenziója eléri a környezet nyomását, akkor forr fel a folyadékfázis.

2011. nov. 24. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát mindaddig párologni fog, amíg a vízgőz nyomása el nem éri ezt a szintet."


Sőt még utána is lesz párolgás, csak ekkor már megjelenik a kicsapódás is. Pontosan annyi víz fog párologni a továbbiakban, amennyi kicsapódik pl az edény falain. Tehát a párolgás és a kicsapódás jellemzően tökéletesen egyensúlyban van, és a relatív páratartalom 100%.

2011. nov. 25. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!