Egy csontkovács hivhatja pl Dr. Kovács péternek magát?
Nekem van egy ismerősöm, aki ökológiából fog doktorálni hamarosan, emellett kitanulta a masszírozást, félállásban masszíroz. Tehát ő hamarosan Dr XY-nak hívathatja magát, akár a masszírozó helyen is annak ellenére, hogy nem masszírozásból doktorál.
Az egy másik kérdés, hogyha a csontkovács azt próbálja elhitetni, hogy neki csontkovácsolásból van doktorátusa, azaz úgy állítja be a haszonszerzés érdekében, hogy doktorátus valami többletet jelent. Ez szerintem etikátlan, de amíg nem állít konkrétan hamis dolgokat, addig jogilag akármilyen helyzetben is használhatja a dr-t a neve előtt.
Mellesleg nekem is van doktorim, de nem használom. :)
Én vagyok az 1.07-es. Hogy miért nem használom a dr-t?
1) Mert akit érint, az mind tudja (főnökeim, kollegáim, stb). Akivel meg most találkozom, annak elég annyit mondanom hogy XY-nak hívnak, ne az alapján tartson okosnak/szépnek/többnek hogy a nevem elé biggyesztem a dr-t bemutatkozéskor, hanem a tetteim alapján. Az a dr ugyanis nem az általános okosságomról szól, hanem arról, hogy egy bizonyos tudományterületen elég sokat tanultam. Az én szakterületemen ez általános mentalitás, belénk nem verik a nagypofájúságot. :)
2) Igen, a személyimben sincs benne, mert teljesen mindegy, hogy benne van-e. Aki nem hiszi el, annak úgyse fogom elővenni mutogatni, mert nem azzal szoktam vitákat nyerni, hogy de én dr vagyok nyenyenye. Tehát tulajdonképpen mindegy, hogy valaki tudja-e rólam és tudom-e bizonyítani. Ugyanakkor ha felveszem a személyimbe, amit kétség kívül megtehetnék, akkor be kell jelentenem az adóhivatalnak, TB-nek, két banknak, a jogsimat is le kell cserélni, ugyanis ez személyi adatok változásának minősül. Sok pénz, tök fölöslegesen. Ha majd lejár a személyim, lehet hogy felvetetem bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!