Miért nincs nulla a romai számokban?
Egyszerűen nem használták a nullát, nem volt rá szükségük. Bővebben itt:
Ezt Jézusost komolyan gondoltad? Az ne tünt fel, hogy Jézus elött több száz évvel is számoltak a rómaiak nulla nélkül?
Egyszerűen nem jöttek rá, hogy a nullának is van aritmetikai jelentősége. Nem foglalkoztak azzal ami nincs.
Ahogy előttem írták, nem volt rá szükség... elsőként a helyiértékes számolás miatt jelent meg a nulla az indiaiaknál és mivel így sokkal könnyebb volt számolni, a kereskedők el is terjesztették ezt a számolást. Még régebbi számrendszereknél előfordul, hogy más számokat se jelölnek, mert nem volt rá szükség... ugyanúgy ahogy az integrálást se jelölték sehogy a rómaiak :)
Amit az első írt onnan jött, hogy az évszámokat sokáig jelölték római számokkal... természetesen nem igaz... de akkor se bántsátok szegény elsőt, tényleg volt a TV-ben, méghozzá a VIVÁn hülyítette ezzel a diszkós lánykákat vmelyik műsorvezető.. nem ismerem őket, túl öreg vagyok :)
Mélyen Tisztelt 20:09-es...a te szellemi szinted mondtad el azzal h a TV-ben láttad...a tévében semmi sen ugy van ahogy azt elmondják...és mellesleg nem lehetsz ennyire ***** hogy elhiszed...szerinted Jézus előtt enm volt ember aki számolt? ha nem lett volna akkor a pithegoras tétel sem lenne! kicsit gondolkozzál már légyszives!
eszm
Szerintem a válasz egyszerűen a matematikában keresendő.
Gondoljatok a számegyenesre, aminek a beosztásai az évek végét jelölik.
A nulla pont pedig egy adott pillanat, amitől számolunk előre illetve hátra.
Definíció szerint tehát a nulladik év nem létezhet, mert az egy pillanatot jelent nem pedig 365 napot magába foglaló időszakot.
Tehát ha a mai napot nézzük, akkor eddig nem 2010 egész év telt el, hanem a 2010. évben vagyunk.
Tehát eltelt 2009 év + 9 nap + 9 óra + akárhány perc + ....
Ebből következik, hogy pl. 1 év júliusáról elmondhatjuk, hogy időszámításunk szerint 7. hónap
Ahogyan pl a kg kisebb egysége a dkg, itt is a nullától való eltérést értjük.
Szerintem ez teljesen logikus. Remélem, hogy érthető ahogy magyaráztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!