Ekkor mi történne a fekete lyukkal? Ha például
eszméletlen mennyiségű atombombát bikáznánk be egy
fekete lyukba, akkor mi történne?
Annak az eszméletlen mennyiség tényleg jó soknak kéne, hogy legyen... Emellett valószínűleg nem történne semmi, mert olyan tömör az anyag, hogy azt atombomba szét nem robbantja. Ezt a kérdést at kéne küldeni a humor rovatba, a kérdező szerint is hülyeség.
2009. márc. 8. 18:18
Nem robbannafel mert a gravitácio összeroppantaná a bombát.
2009. márc. 8. 19:26
Attól függ, hol robbantanád. Ha még az eseményhorizonton kívül, akkor rendesen felrobbanna, majd nagyjából az egész belezuhanna a fekete lyukba.
Ha az eseményhorizonton belül, akkor hasonlóan - csak az egész belezuhanna, a fény se jönne ki.
Ha túl későre állítanád az időzítést, akkor nem tudna felrobbanni, mert a gravitáció előbb széttépné (eltávolítaná egymástól) a bomba részecskéit.
Amikor pedig megérkezik a központba, akkor már nem lesz abban az állapotban az urán sem, hogy robbanni tudjon. Eleve nem is lesz urán, mert közben az atommagok is szétszakadtak - majd összetömörülnek nagyjából egyetlen pontba.
2009. márc. 9. 14:28
...amúgy, ha a fekete lyuk közepéből kivennél pár kiló anyagot, és odatennéd valahova a világban - az nem úgy robbanna fel, mint egy atombomba. Szerintem inkább az ősrobbanásra hasonlítana. A fekete lyuk hatalmas gravitációja okozza, hogy MOST nem robban fel így.
2009. márc. 9. 14:30
5/13 A kérdező kommentje:
Az eseményhorizont előtt maga az idő is megnyúlna szóval a bomba "eleje" más időben lenne mint a vége...
2009. márc. 13. 22:50
Utolsó: ez nem igaz.
Nem az idő tépi szét a bombát, hanem a gravitáció. Mármint az, hogy mondjuk az elejét 30000 G húzza - míg a végét csak 10000 G. Nincs anyag, ami ezt kibírja.
2009. márc. 13. 23:12
Azt tudom h a gravitáció tépi szét nem is azt mondtam, vegyük példának 1 űrhajóst.Ha egy térben lebegő űrhajós egy fekete lyukhoz közelítene, akkor a távolabb álló megfigyelő láthatná, hogyan húzza a gravitáció egyre jobban hosszába a társát. Ez a folyamat a megfigyelő számára viszont egyre lassabban telne el, végül végtelen sokáig tartana, mert a fekete lyukhoz egyre közelebb kerülve az elképzelhetetlen mértékű gravitáció az időt egyre jobban megnyújtja, míg végül teljesen megáll. A megfigyelő számára olyan lenne, mintha a társa sose érkezne meg. Az űrhajóst viszont bizonyos idő után teljesen szétszakítaná az erőhatás, és egyre nagyobb sebességgel, végül fénysebességgel húzná magába a fekete lyuk a szingularitás pontjáig.
2009. márc. 22. 12:29
9/13 A kérdező kommentje:
Valami hasonlót olvastam a Wikipedián....Köszi szépen!Már értem.
a feketelyuknak nem sok köze van az időhöz mint olyanhoz. ne menjünk bele scifi témába. a feketelyuk (A JELENLEGI ELKÉPZELÉSEK SZERINT) a teret hajlithatja meg a hatalmas gravitácionak köszönhetően. az idő nem kézzel foghato dolog. nem szivja magába a feketelyuk. a bombáknak pedig képzeljetek egy időzitést. robban, majd beleomlik a feketelyukba. kb nem látnánk belőle semmit.
2010. febr. 16. 21:11
Kapcsolódó kérdések: