Hogyan lehet kiszámolni, hogy egy adott méretű egyenes rúd mekkorának látszik adott távolságban?
Ha a távolsága ismert és a mérete is, akkor sima trigonometrikus műveletekkel ki tudod számolni a szöget, ami alatt az adott tárgy látszódik az adott távolságból.
maci
Küldök egy linket példának, a kép arról szól, hogy a Föld-Nap távolság hány fokos szög alatt látszik 1pc távolságból, de a lényeg ugyanaz:
alfa = arctan( rúd hossza / távolság )
Alfa a szög, ami alatt látod.
Annak ilyenkor nincs igazán értelme, hogy pl. hány centinek látod, csak szöget tudsz számolni.
Hmm.
Azt kéne tudnom,hogy a távolság milyen arányban áll azzal,hogy milyen szögben látszik.
Nem mondom, hogy teljesen értem a kérdésed..
"a szöget meg tudom határozni,de nem értem hogy kapcsolódik ez ahhoz,hogy mekkorának látszik"
Állj meg egymás után egy nagy és egy kicsi épület előtt ugyanolyan messze, és tegyél a homlokodhoz egy körzőt, hogy a két hegye nézzen előre. Nyitsd ki a szárait, hogy az aljára és a tetejére mutassanak. A nagy háznál nagy szöget állítasz be a szárak között, a kis háznál kis szöget. Nem tudom, így értetted-e.
Egyébként itt kiszámolja neked a három érték közül bármelyiket, most találtam: (angol)
"a távolság milyen arányban áll azzal,hogy milyen szögben látszik"
Az arányt a tangens függvény írja le.
Most már engem is összezavartál!
De figyuzz csak. kérdezek és a válaszodból talán kitaláljuk a gondodat.
Szóval, kedves kérdező, mekkorának látod a teliholdat?
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!