Létezik olyan szilárd anyag, ami könnyebb a levegőnél?
Periódusos táblát előveszed, és megnézed :) És láthatod, hogy olyan nincs, ami lebegne.
Olyan van, ami adott térfogaton könnyebb mint adott térfogatú levegő, de lebegni nem fog.
Nem tom konkrétan csináltak -e már ilyesmit, de lehetséges lenne vmi héliumtöltetű aerogéllel.
Vagy akár vákuumbuborékokkal.
"Periódusos táblát előveszed, és megnézed"
Azért a periódusos rendszerben se talál meg mindent. Butcher, ha nem hallottál még a vegyületekről, tedd föl külön kérdésben.
Vannak a levegőnél könnyebbek aerogélek. (de ezt egy hentesnek nem kell tudni)
"a szilikonalapú aerogél a világ legkisebb, 1 mg/cm3 sűrűségű anyaga, összehasonlításképpen a levegő sűrűsége 1,2 mg/cm3."
Tehát ez egy szilárd anyag lenne, ami felrepül, ha elengedik... Hmmm vagy nagyon drága, vagy egyszerűen nem létezik. Egyetlen yideot sikerült feltúrni a "Aerogel lighter than air" kereséssel:
http://www.youtube.com/watch?v=HoCAxS4vqwQ
Ez elég meggyőző... lenne, ha kijönne az akváriumból és felrepülne. Vagy ha a pasas tenyeréről felrepülne. Nem teszi, mégpedig azért mert nem könnyebb a levegőnél.
Nem mondom érdekes egy anyag, de kissé szkeptikus vagyok. Amíg nem repül fel a plafonra csak úgy addig az nem könnyebb a levegőnél...
Esetleg van valami meggyőzőbb linked Kedves utolsó kommentező ?
Érdekelne
maci
"van valami meggyőzőbb linked"
Neked a hvg tudományos rovata nem hiteles?
Az a cikk alapján már meg kéne találnod, hiszen te vagy itt a legnagyobb guglihuszár.
"Neked a hvg tudományos rovata nem hiteles?"
Hát nem igazán, ha nem baj... Persze körülnéztem, de nem is találtam semmit, ezért kérdeztem, hogy van-e valami más írás a dologról...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!