Ez milyen mértékegység és ezt hogyan számoljam?
Mint pl. a föld tömege 5,9742·10 a 24-en! (huszonnegyediken)kg!
De engem ez a példa érdekelne a legjobban, mivel eme példa miatt tettem föl ezt a kérdést:
Pl. szervetlen anyagok makro elemeknek a jellemzésénél volt írva, hogy általában ezek az elemek 10 a -2-en (tíz a minusz kettediken) nagyságúak!
Ezt hogyan értelmezzem?
Válaszokat előre köszönöm!
Üdvözlettel: Dave
Tehát hogyha 10 -2 (minusz másodikon) gr., akkor az 0.01 gr., igaz?
Csak a biztosra akarok menni!
Így van. Elfordul, hogy nem prefixumokkal adnak meg egy értéket, hanem az alap mértékegységgel, és mellé 10 valahányadik hatványával. Pl.
Ha azt mondom 5x10^(-3)m = 0.005m = 5mm ahol mili a prefixum. A perfixumok mindig 3 nagyságrendenként változnak. Tehát annyival kell eltolni balra a tizedes, ahány mínuszadikon van, ill. annyival jobbra ahanyadikon van.
Pl: 5,97 *10^27 g (gramm) = 5.97*10^21 Mg(mega gramm de ehelyett tonnát mondunk.) és így tovább...
A prefixumok a következők:
10^-12 piko [p]
10^-9 nano [n]
10^-6 mikro [µ]
10^-3 mili [m]
10^0 önnön maga vagy 1*-ese ahogy tetszik.
10^3 kilo [k] vagy [K]
10^6 mega [M]
10^9 giga [G]
10^12 tera [T]
Van még de nincs kedvem gépelni.
Először is nagyon köszi a megerősítést és a + infót! Persze, ennyi is elég!
CSak mellékesként az lenne még a kérdésem, hogy:
mi úgy tanultuk itt a szervetlen vegyületeknél, hogy a 10 -2(minusz kettediken) gr. Akkor mennyi a mikro és az Ultramikro elemek? Mert nálam a mikronál az van írva, hogy 10 -2 (minusz kettediken-től) - 10 -12 (minusz tizenkettediken-ig)!, az ultramikro meg azt írja, hogy kevesebb, mint 10 -12(minusz tizenkettediken)!
Am. makro elemekhez sorolják a N, O2, stb.
Ha jól veszem ki, akkor ez valamiféle egyéb besorolás, vagyis nincs közvetlen kapcsolat az SI prefixum és eme csoportosítás közt, de ez majd egy kémikus megmondja.
CSak ezt találtam ezzel kapcsolatban:
Azért linkelek, mert kémiában nem vagyok jártas.
Aham, köszi! Csak most az a gondom, hogy nem tudom, hogy az ultramikro elemeket hová soroljam!
Gondolom az ultramikroelemek a test 0,005%-ánál JÓVAL kisebb, mint szimplán a mikroelemek! (ide tartoznak az Arany, ezüst, stb.
"mi úgy tanultuk itt a szervetlen vegyületeknél, hogy a 10 -2(minusz kettediken) gr"
Egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig erre a kis kalap jelre: ^ (AltGr + 3 gombbal előhozható.) Ha használnád (több válaszoló is használta, láthatod a fenti példákat), akkor nem kéne azon görcsölnöd, hogy kiírod hogy 10 -2 (minusz kettediken).
Ugyanis a kalapjel a felső kitevő egyezményes jele:
pl.: x^2 (X-négyzet), vagy 2^x (kettő az x-ediken).
Tehát a 10 -2 leírást hagyjuk meg tíz mínusz kettőnek (értéke 8), amiről meg beszélünk: 10^-2
Zárójeles kifejezést is használhatsz, pl:
x^(a+b-2) ami annyi mint X az "a+b-2"-ediken.
Az AltGr a jobb oldali alt gomb. (A szóköz billentyűtől balra)
Ezzel a gombbal együtt megnyomva a 3-ast jön elő ez a jel : ^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!