Áramkörrel kapcsolat feladat fizikából!?
Pont akkor nem voltam iskolában, amikor ezt vettük, és nem értem teljesen. Jó lenne, ha valaki le tudná vezetni ezt a feladatot, hogy megértsem.
Egy áramforrás kapcsain terheletlen állapotban 8 V a feszültség, míg 18 ohmos terhelés esetén a kapocsfeszültség 7,5 V-ra csökken.
1. Mekkora a 28 ohmos terhelő ellenálláson folyó áram erőssége?
2. Mekkora az áramforrás belső ellenállása?
3. Mekkora áram folyna a telepre kapcsolt 8 ohmos ellenálláson?
4. Mekkora maximum áramerősséget tudna ez az áramforrás szolgáltatni?
Előre is köszönöm!
Először is:
Rb – belső ellenállás
Rt – terhelő ellenáll
Uo – kapocsfeszültség terheletlen állapotban (Uo = Uac)
A kapocsfeszültség az A és a B pont közötti feszültség. Ez megegyezik az A és a C pont közötti feszültséggel, ha nincs az áramforrás terhelve.
Az Rb az áramforrás belső ellenállása, olyan ez, mintha egy ellenállás már eleve (előre) bele lenne építve - sorba kapcsolva az áramforrással. Ha tehát egy ilyen áramforrást rövidre zárunk (összekötjük az áramforrás kapcsait terhelés nélkül), akkor I = Uo/Rb erősségű áram fog rajta átfolyni (Uo – kapocsfeszültség terheletlen állapotban). Eben az esetben ez: I = 8/Rb lesz. Ha beiktatunk egy terhelő ellenállást (R), akkor ez a belső ellenállással (Rb) sorba lesz kötve - kapcsolva. Vagyis:
I = Uo/(Rb+R), de ebben az esetben az „Uo“, vagyis a 8 volt nem az A és a B pont között lesz, hanem az A és a C pont között, vagyis Uo =Uac = 8 V. Az A és a B pont között lesz Uab = 7,5 volt és a B és a C között: Ubc = 0,5 volt, együtt: Uo = Uac = Uab + Ubc = 8 V.
Tehát:
R = 18 ohm
Rb = ?
Uo = Uac = Uab + Ubc = 8 V
Uab = 7,5 V
I = ?
Ebből:
Ubc = Uo – Uab = 8 – 7,5 = 0,5 V
I = Uo/(Rb+R) = Ubc/Rb = Uab/R; ebből:
Rb = Ubc*R/Uab
Rb = 0,5*18/7,5 = 1,2 ohm
1.
R = 28 ohm
I = ?
I = Uo/(Rb+R)
I = 8/(1,2+28) = 0,274 A
2.
Rb = 1,2 ohm (lásd. feljebb)
3.
Ezt nem értem, hogy most ebben a 8 ohmban benne-e van a belső ellenállás vagy nem.
4.
A maximumom akkor adja ki, ha terhelő ellenállás nélkül zárjuk (ezt nevezzük rövidzárlatnak is). Ebben az esetben csak az áramforrás belső ellenállása van jelen ellenállásként. Vagyis:
I = Uo/Rb = 8/1,2 = 6,67 A.
(bízok benne, hogy jól számoltam)
A kiegészített rajzot ide tettem fel:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!