Mértani sorozatos kérdés. Lent (? )
Egy mértani sorozat első, harmadik és ötödik elemének összege 42. Második és negyedik elemének összege 20. Mennyi az egyes elemek közötti hányados?
Nem a megoldás kell (én tudom a megoldást, mert ezt magamnak találtam ki gyakorlásra, viszont van néhány ugyanilyen feladat csak más értékekkel, amiket viszont nem tudok megoldani), hanem a gondolatmenet, amivel eljutok a megoldáshoz. Egyszerűen nem megy, mivel x a köbön-nel meg x a negyediken-nel nem tudok számolni...
Hogy kell egy ilyet megoldani?
Nem hiszem, hogy lehetne egy minden esetre alkalmas módszert adni. Mindig az adott feladat határozza meg, mit lehet, mit célszerű csinálni.
Ami a példádat illeti.
Nem mindig, de sok esetben hasznos lehet a középső elemhez viszonyítva felírni a tagokat, ha azonos távolságra levő elemekről van szó.
A sorozat 5 tagja
a1, a2, a3, a4, a5
Az a3-mal kifejezve
a₁ = a₃/q²
a₂ = a₃/q
a₃ = a₃
a₄ = a₄*q
a₅ = a₃*q²
Ha szükséges, apró trükkökkel el lehet érni, hogy a 'q' csak páros hatványon szerepeljen, akkor a q² = x helyettesítéssel a feladat egyszerűsíthető és megoldható.
A feladathoz a következő egyenletrendszer írható fel a fentiek alapján
a₃/q² + a₃ + a₃*q² = A
a₃/q + a₃*q = B
ahol
A = 42
B = 20
A törteket eltüntetve
(1) a₃ + a₃*q² + a₃*q = A*q²
(2) a₃ + a₃*q² = B*q
Első trükk: a második egyenletet négyzetre emeljük, az első változatlan
a₃ + a₃*q² + a₃*q = A*q²
a₃² + 2*a₃²*q² + a₃²*q = B²q²
Második trükk: most a második marad változatlan és az elsőt megszorozzuk a₃-mal
a₃² + a₃²*q² + a₃²*q = a₃*A*q²
a₃² + 2*a₃²*q² + a₃²*q = B²q²
A másodikból kivonjuk az elsőt
a₃²*q² = q²(B² - a₃*A)
Egyszerűsítés és rendezés után
a₃² + a₃*A - B² = 0
a₃² + 42a₃ - 400 = 0
Ennek gyökei: 8 és -50
A jó gyök
a₃ = 8
A (2) egyenletből
8q² - 20q + 8 = 0
Egyszerűsítés után
2q² - 5q + 2 = 0
A gyökök: 2 és 1/2
A jó gyök az első, így
q = 2
=====
Azért mutattam ezt a megoldást, mert két húzással el lehetett kerülni a magasabb hatványokat, és helyettesítést sem kellett alkalmazni. Ezt az egyenletek felépítése miatt lehetett megtenni, általánosan nem érvényes a módszer.
Annyit jegyeznék még meg, hogy az esetek többségében célszerűbb az egyenlő együtthatók módszerét használni a behelyettesítés helyett.
Remélem sikerült segítenem.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!