Mi történik az arannyal ha higanyba tesszük?
Úgy lehetséges, hogy a higany az arannyal amalgámot képez. Köznapi néven ötvözetet alkot az arannyal.
Elég kiterjedt irodalma van a neten, az "amalgám" a kulcsszó a jelenséghez, erre keress...
" Még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezték. A királyvízként ismert tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-klorid (NOCl) azonban feloldja.Ugyancsak feloldható folyékony brómmal, klórral, valamint alkáli-cianid olvadékokkal, továbbá higannyal.
Vagyis ha az aranyat higannyal keresztezik akkor a nemesfém feloldódik,darabossá,törötté válik..
Elsőnek..
Az amalgám az a higanynak és más fémekkel alkotott ötvözete.
Nemesfémekkel nem ötvözik a higanyt mert mint írtam feloldja.
Két fajta amalgámot ismerünk.Az egyik a fogászati amalgám ahol a higanyt a következő fémekkel ötvözik.:Ón,bizmut,ólom
A másik a Fényképészeti amalgám ahol a higanyt ezüst-jodid hozzáadásával jön létre..
Utolsónak:
Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mi az amalgám. Ugyanis okleveles vegyész vagyok!
Idézlek "a nemesfém feloldódik, darabossá, törötté válik" ?
Tehát feloldódva törik!
Az a helyzet, hogy pontosan az arany amalgámról beszélsz, csak jól láthatóan magad sem tudsz róla...
Jobban utána kellene nézni (nem évszázadokkal ezelőtti) különböző forrásokban a témának, mielőtt egy rövid, pontos és korrekt válaszba beleokoskodsz!!!
: ma 09:29
Messziről jött ember azt mond amit akar..Ha te okleveles vegyész vagy barátom akkor én atomfizikus..:)
Ne veszekedjetek!
A tömör arany elmerül a higanyban.
A higany szobahőmérsékleten rövid idő alatt bele diffudál az aranyba .Ötvötet képez. Az ötvözetknek mások a fizikai és kémiai tulajdonságaik .Pl. a wood fém 76°C olvad pedig az egyik legisebb alkotóelemének olvadáspontja Ón 232°C.Vagy szobahőmérsékleten petróleumban a K és Na ,Higanyhoz hasonló az ötvözetük.
A higanyt 760-800°C-on ki tudod párologtatni az aranyból.
Vigyázz!!! A higany gőze mérgező ,csak zárt rendszerben és a higanygőzt le kell csapatni ,folyékony halmazállapotúra. Biztonságosabb a tárolása .Az arany meg megmarad .
Ha meg akarod kímélni magadat a kífőzéstől akkor valami olaj,zsír vagy hajlakkal be kell vonni .A réteg bár felhejtóerőt képez a belemártáskor de megvédi.Gyűrűnél hatásosabb ha nem felfújt aranyból van.
Ha aranyrögöt kínálnak amit valaki talált akkor becsapnak, a belseje ólom .Az arany max 0,5-1cm vastag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!