Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Fizika! egy csavarrugora...

Fizika! egy csavarrugora fuggesztett testet egyensulyi helyzetebol lefele 4 cm-rel kimozditunk es elengedunk? T=1,2s

Figyelt kérdés

mennyi a kiteres az egyensulyi helyzeten torteno elso athaladas utan:

A) 0,3 s-mal

B) 0,7 s-mal.

en siman felirtam ra az X= A* sin(korfrekvencia * t)

de teljesen mas megoldas jott ki nekem mint amit a megoldas mond. Pedig atvaltottam meterbe.

2011. ápr. 1. 19:39
 1/2 anonim ***** válasza:

A feladat kétféle képp oldható meg:

1.megoldás:

A.) Mivel a periódus idő 1,2 sec, ezért a 0,3 sec ennek negyed része. Ez azt jelenti, hogy ebben az időpillanatban a test épp a felső holtpontban lesz. Tehát a kitérés: y(0,3) =4 cm.

B.) Az A feladat gondolatmenetéhez hasonlóan kikövetkeztethetjük, hogy 0,7sec időpontban a test már kitért a felső holtpontba, sőt vissza is jött, a 0,6 sec időpontban átment egyensúlyi helyzetén. A 0,7 sec időpontban pedig épp az egyensúlyi helyzet alatt van, az amplitúdó felénél.

Így: y(0,7)=-2cm.

2. megoldás: Alkalmazzuk az általad felírt összefüggést.

A.)Omega=2pi/1,2sec. t=0,3 sec. Tehát omega*t=2pi/4=pi/2.

pi/2 sinusa pedig tudjuk hogy 1. Így: y(1,3)=4cm*1=4cm.

B.)omega*t=(2pi/1,2)*0,7=(7/6)pi.

Tudjuk hogy (7pi/6) sinusa -1/2.

Így: y(0,7)=4cm*(-1/2)=-2 cm.

2011. ápr. 2. 18:14
 2/2 A kérdező kommentje:
koszonom a valaszod.
2011. ápr. 3. 19:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!