Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért pezseg a forró víz, ha...

Miért pezseg a forró víz, ha cukrot teszek bele amikor teát készítek?

Figyelt kérdés
2011. márc. 22. 19:12
 1/7 Silber ***** válasza:

1.: Ha homogén folyadékban (a teára ez durván mondható) feloldassz anyagokat (pl. cukrot), akkor csökkenni fog annak forráspontja.

2.: Ha a cukor fajlagos felülete elég nagy (bár ezt kétlem, mert szerintem tömör szemcsék), akkor a kis lyukakban hamarabb megindul a forrás.

3.: Nem tiszta cukrot teszel bele, tartalmazhat némi karbonátot.

4.: Alapból elkezdett forrni a tea.

2011. márc. 22. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

előző: az oldott anyag pont hogy növeli az fp-t és nem pedig csökkenti.


A pezsgés azért tapasztalható - ahogy előző is írta - a cukorral élevegőt is viszel be, másrészt keveréskor egy kis levegőt is belekavarsz.


A karbonáttartalom meg megint csak hülyeség (egyrészt mert a cukorban nincsenek karbonátok (különben jókat böfögnénk pl egy limonádétól, almától stb.) másrészt a karbonátok (ált.) stabilisak. Nem elég egy kis melegvíz hogy bomlást szenvedjenek

2011. márc. 22. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Silber ***** válasza:
100%
Helyes a bőgés, tévesztettem. Az olvadáspont nő. Elnézést.
2011. márc. 22. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Tom Benko ***** válasza:
A homogén tartományokban a fizikai-kémiai folyamatok erősen lelassulnak, de a cukor megtöri a homogenitást. Ugyanezért kell a korrozív folyadékokat is lekerekített végű tartályokban szállítani.
2011. márc. 22. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Tom Benko ***** válasza:
20:14-nek: Az olvadáspont csökken... Lásd még: Utak sózása...
2011. márc. 22. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 Silber ***** válasza:
Fogalmam nincs, mi van ma velem... Kiszönöm a kijavításokat. Tehát oldáskor forráspont nő, olvadáspont csökken.
2011. márc. 23. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem jóval egyszerűbb a megoldás. Forrásnak azt nevezzük, mikor a buborékképződés a folyadék minden pontjában megindul, azonban a forráspont alatt a folyadék határrétegén már megindul a buborékképződés. Amikor belerakod a cukrot, akkor jelentősen megnöveled ezt a felületet, amin buborékok képződhetnek, emiatt pezseg a tea.
2011. márc. 24. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!