Miért pezseg a forró víz, ha cukrot teszek bele amikor
teát készítek?
Figyelt kérdés
2011. márc. 22. 19:12
1/7 Silber válasza:
1.: Ha homogén folyadékban (a teára ez durván mondható) feloldassz anyagokat (pl. cukrot), akkor csökkenni fog annak forráspontja.
2.: Ha a cukor fajlagos felülete elég nagy (bár ezt kétlem, mert szerintem tömör szemcsék), akkor a kis lyukakban hamarabb megindul a forrás.
3.: Nem tiszta cukrot teszel bele, tartalmazhat némi karbonátot.
4.: Alapból elkezdett forrni a tea.
2011. márc. 22. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
2/7 anonim válasza:
előző: az oldott anyag pont hogy növeli az fp-t és nem pedig csökkenti.
A pezsgés azért tapasztalható - ahogy előző is írta - a cukorral élevegőt is viszel be, másrészt keveréskor egy kis levegőt is belekavarsz.
A karbonáttartalom meg megint csak hülyeség (egyrészt mert a cukorban nincsenek karbonátok (különben jókat böfögnénk pl egy limonádétól, almától stb.) másrészt a karbonátok (ált.) stabilisak. Nem elég egy kis melegvíz hogy bomlást szenvedjenek
2011. márc. 22. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
3/7 Silber válasza:
Helyes a bőgés, tévesztettem. Az olvadáspont nő. Elnézést.
2011. márc. 22. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
4/7 Tom Benko válasza:
A homogén tartományokban a fizikai-kémiai folyamatok erősen lelassulnak, de a cukor megtöri a homogenitást. Ugyanezért kell a korrozív folyadékokat is lekerekített végű tartályokban szállítani.
2011. márc. 22. 21:27
Hasznos számodra ez a válasz?
5/7 Tom Benko válasza:
20:14-nek: Az olvadáspont csökken... Lásd még: Utak sózása...
2011. márc. 22. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
6/7 Silber válasza:
Fogalmam nincs, mi van ma velem... Kiszönöm a kijavításokat. Tehát oldáskor forráspont nő, olvadáspont csökken.
2011. márc. 23. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
7/7 anonim válasza:
Szerintem jóval egyszerűbb a megoldás. Forrásnak azt nevezzük, mikor a buborékképződés a folyadék minden pontjában megindul, azonban a forráspont alatt a folyadék határrétegén már megindul a buborékképződés. Amikor belerakod a cukrot, akkor jelentősen megnöveled ezt a felületet, amin buborékok képződhetnek, emiatt pezseg a tea.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!