Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a különbség az építő- és...

Mi a különbség az építő- és az építészmérnök között?

Figyelt kérdés
2011. márc. 12. 21:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

akkor rajzolni kell- rajzszakkör, vázlatfüzet- lerajzolni utcákat, tereket, gyakorolni..

az építésznek ki kell tudni fejezni magát rajzban

a CAD csak a feldolgozásban segít, szabadkézi rajz nélkül olyan, mintha egy szónok dadogna

sok gyakorlást, sok sikert !!!!

2011. márc. 15. 08:22
 12/15 A kérdező kommentje:
kössz ^^
2011. márc. 15. 20:09
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha valóban építész akarsz lenni, akkor a következőkre kell felkészülnöd:

-Az egyetemen nem nagyon díjazzák ez egyéni stílust, kivéve ha az egybeesik a neomodern stílussal. Ha jót akarsz magadnak, beton és üvegkockákat gyártasz. Makovecz és az organikusok a legtöbb magyarországi egyetemen szitokszónak minősülnek, őket a tanulmányaid idejére jobb ha elfelejted.

-A BME építészkarán a hallgatók 5%-a végez 5 év alatt, az átlag 7 év. (Vagy az oktatók szeretnek ennyire buktatni, vagy a hallgatók ilyen sötétek, ezt ki-ki döntse el maga) A többi egyetem építészkarán nem tom mi a helyzet, de ott is hasonló lehet az arány.

-A lexikális dolgok, bemagolandó anyag viszonylag kevés, nem ez a legnehezebb része a képzésnek, hanem a beadandó feladatok. Mindenféle tervrajzok, műszaki rajzok, melyeket határidőre el kell készíteni, általában több napi folyamatos rajzolás előzi meg a beadásukat (miért várja az építészhallgató a Mikulást? Mert már csak egyet alszik és jön a Karácsony) Szóval a félév végi leadás a nehéz, a vizsgaidőszak ahhoz képest hawaii.

-Szumma szummárum: rohadt szorgalmasnak kell lenni, rengeteget kell rajzolni, sok ész nem kell hozzá, csak temérdek lelkesedés, türelem, kitartás.

-Ha ez még nem vette el a kedved: Az építész tervezési díjként az épület értékének 1,5%-át kapja. Az ingatlanközvetítő egy sikeres közvetítésért az ingatlan értékének 3-5%-át.

Azért remélem az általam említett dolgok nem tántorítanak el, és kellően buzog benned a szakmai elhivatottság:)

2011. márc. 16. 11:31
 14/15 A kérdező kommentje:
Az egyetlen dolog amitől tartok még, hogy úgy néz ki mindenképpen dolgoznom kellesz majd a suli mellett (mivel anyagilag igen szűkösen vagyunk) volt már rá példa, hogy valaki így tudta folytatni a tanulmányait?
2011. márc. 16. 15:52
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Példa biztos volt rá, de a tapasztalat az, hogy önmagában is elég megterhelő és időigényes. Mondom, még így is 7 év alatt szokták elvégezni. Én inkább a szociális és Demján ösztöndíjra, illetve a tanulmányi ösztöndíjra alapoznék (ez utóbbi az építészkaron legfeljebb 30ezer/hó)

Aztán nem is a legolcsóbb képzés, elég sok kiegészítő kell hozzá, egy viszonylag erős laptop/pc (jó videókártyával, nagy monitorral, amin elfut az archicad meg még mellette pár program), digitális fényképezőgép, rajzasztal, párhuzamovonalzó, csőtollak, írószerek, nyomtatási költség (a terveidet fénymásolószalonokban ki kell nyomtattatnod, ha csak nincs otthon legalább A1-es plottered), nem árt egy scanner sem, meg még pár apró dolog, ami külön-külön nem nagy összeg, de azért összességében sokat kitesz.

Gyorsan hozzátenném, hogy az egyetem általában is drága, más szakokon sem jössz ki sokkal olcsóbban, szóval ne ez legyen a fő szempont a pályaválasztásnál. A legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, mit is csinál egy építész, csak így tudod eldönteni, hogy tényleg ezzel akarod-e eltölteni az életedet. (Én az egyetem előtt legfeljebb családi házak, nyaralók 1:100-as eng. terveit láttam, azt hittem ezzel ki is merül az építész tevékenysége, aztán nagyot néztem amikor ezt már a második félévben meghaladtuk...)

Szóval beszélj minél több és minél többféle építésszel, akár tök ismeretlenekhez is beállíthatsz, megmondod h építész akarsz lenni, meséljen pár dolgot, mutassa meg az irodáját. A legtöbben nagyon segítőkészek, és ha csak nincsenek épp nagy munkában, nem harapják le a fejed.

2011. márc. 17. 00:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!