Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az egyenletet miért így kell...

Az egyenletet miért így kell megoldani?

Figyelt kérdés

Helló!

tudom, hogy a kérdésem eléggé baromság de mindig ilyen apró dolgokon akadok fenn és onnantól nem értem a dolgokat.

na a következő a helyzet: van egy egyenletem: 25=71-66,5*cosß

Ennek az egyenlet megoldása végén egy 3szög szögének értékét kapom meg.

az eredmény egyébként: 46,23.

de ezt úgy kell számítani, hogy: a 71et kivonom az egyenletből és a többit befejezve megkapom az eredményt. Csak azt nem tudom miért nem a 66,5-öt kell hozzáadnom? mert a lényeg hogy eltüntessek a jobboldalról és csak akkor jó az eredmény ha a 71et vonom el. Honnan tudom, hogy dolgozatnál nem a másikat kell elvonnom/hozzáadnom?

amúgy matektanárral dolgoztuk ki az egyenletet és most nézem füzetből a dolgokat csak nem értem:D.

elnézést, hogy ilyen hosszan tudtam leírni csak nem tudtam rövidebben megfogalmazni.

Remélem értitek.

Köszönöm a segítségetek

2011. jan. 31. 15:39
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Kezeld úgy, mintha nem lenne benne cos. Vagy ha úgy tetszik, helyettesítsd a cosß-t x-szel.

Így az egyenlet: 25=71-66,5x

Akár hozzá is adhatsz 66,5x-et, és kivonhatsz 25-öt, ekkor:

66,5x = 46

x = 46/66,5 = 0,69173

x helyére visszaírva a cosß-t:

cosß = 0,69173

innen ß = 46,23°

Remélem, sikerült érthetően leírni. A -66,5 nem konstans tag, hanem szorzótényező, a cosß szorzótényezője, azzal csak osztani tudsz.

2011. jan. 31. 16:06
 2/5 A kérdező kommentje:
köszi a leírást, őszinte leszek nem teljesen értem de azért van miből kiindulnom. Köszi:)
2011. jan. 31. 16:22
 3/5 anonim ***** válasza:
Röviden: ami a cos előtt áll szám, azzal csak oszthatsz, hozzáadni, kivonni nem célszerű. (Illetve lehetséges, de akkor a cos-t is magával viszi. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább hagyd a cos előtti számot a legeslegvégére.)
2011. jan. 31. 16:49
 4/5 A kérdező kommentje:
na így a tuti:) kösssz:D:D
2011. jan. 31. 16:52
 5/5 anonim ***** válasza:
a 66,5*cosß egy szorzat és a szorzat tagjait nem lehet külön-külön összeadni vagy kivonni teccés szerint CSAK eggyütt :)
2011. jan. 31. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!