Az egyenletet miért így kell megoldani?
Helló!
tudom, hogy a kérdésem eléggé baromság de mindig ilyen apró dolgokon akadok fenn és onnantól nem értem a dolgokat.
na a következő a helyzet: van egy egyenletem: 25=71-66,5*cosß
Ennek az egyenlet megoldása végén egy 3szög szögének értékét kapom meg.
az eredmény egyébként: 46,23.
de ezt úgy kell számítani, hogy: a 71et kivonom az egyenletből és a többit befejezve megkapom az eredményt. Csak azt nem tudom miért nem a 66,5-öt kell hozzáadnom? mert a lényeg hogy eltüntessek a jobboldalról és csak akkor jó az eredmény ha a 71et vonom el. Honnan tudom, hogy dolgozatnál nem a másikat kell elvonnom/hozzáadnom?
amúgy matektanárral dolgoztuk ki az egyenletet és most nézem füzetből a dolgokat csak nem értem:D.
elnézést, hogy ilyen hosszan tudtam leírni csak nem tudtam rövidebben megfogalmazni.
Remélem értitek.
Köszönöm a segítségetek
Kezeld úgy, mintha nem lenne benne cos. Vagy ha úgy tetszik, helyettesítsd a cosß-t x-szel.
Így az egyenlet: 25=71-66,5x
Akár hozzá is adhatsz 66,5x-et, és kivonhatsz 25-öt, ekkor:
66,5x = 46
x = 46/66,5 = 0,69173
x helyére visszaírva a cosß-t:
cosß = 0,69173
innen ß = 46,23°
Remélem, sikerült érthetően leírni. A -66,5 nem konstans tag, hanem szorzótényező, a cosß szorzótényezője, azzal csak osztani tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!