Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a rezet amszolút 0° közeléb...

Ha a rezet amszolút 0° közelébe hűtjük, akkor van mágneses tere?

Figyelt kérdés
2011. jan. 9. 18:48
 1/10 anonim ***** válasza:
Mitől lenne? Normál hőmérsékleten van?
2011. jan. 9. 19:28
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
19:28as, ott van az abszolút 0, tehát -237fok környéke. Itt már a legtöbb anyag szupravezető, de ami normálon mágneses, az ott is az. Ha a réz az 'melegen', akkor hidegen is.
2011. jan. 9. 19:55
 3/10 anonim ***** válasza:

A "19:28"-as vagyok.

Nem az a kérdés, hogy hány C fok az abszolút 0!Ezzel én is tisztában vagyok. Az alapkérdés van hülyén feltéve! A kérdező valószínű nem tudja, hogy az ún. ferromágneses anyagoknak van saját mágneses tere, a többinek csak akkor, ha áram halad rajta keresztül.

2011. jan. 9. 20:56
 4/10 A kérdező kommentje:
Mondhatjuk, hogy ezt tudtam hagyományosan, de valami miatt érdekel, hogy a valóságban sincs a réznek vagy aluminiumnak mágneses tere, amikor arra lehűlt, vagyis rendeződtek az atomjai?
2011. jan. 9. 21:14
 5/10 anonim ***** válasza:
Oké, de mitől lenne, hiszen még az atomi rezgés is leáll!
2011. jan. 9. 21:49
 6/10 A kérdező kommentje:
Az atomi rezgés sem áll le sose, és most nem az a lényeg, hogy mitől lenne, hanem hogy van-e vagy nincs?
2011. jan. 9. 21:55
 7/10 anonim ***** válasza:
nincs
2011. jan. 10. 09:55
 8/10 anonim ***** válasza:

Mivel a réz diamágneses anyag, ezért az abszolút nulla fok közelében sem tudsz állandó mágnest csinálni belőle, mert az elektronok keringéséből és spinjéből származó mágneses hatások kompenzálják egymást.

A réz relatív permeabilitását megtekintheted itt:

[link]

2011. jan. 11. 10:43
 9/10 anonim ***** válasza:
Pontosítsunk:az abszolút nulla fok -273 celsius fok környékén van,nem pedig 237 !
2011. jan. 16. 09:19
 10/10 IDKYZZ válasza:

Viszont, ha azt nézzük akkor abszolút nulla közelébe hűtve egy vezetőt az szupravezetésre lesz képes (elhanyagolhatóan kicsi ellenállása lesz). Az így lehűtött réz vezető alkalmas igen erős elektromágnesek megalkotására, mivel a felgerjesztett tekercsben minimális veszteségekkel képes folyni az áram.

De itt sem a réznek van mágneses tere. A teret a rajta keresztülfolyó áram kelti.

2012. ápr. 23. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!