Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen érzés ha az ember...

Milyen érzés ha az ember higanyhoz ér vm. milyen az, amikor az ember belemeríti a kezét egy higannyal teli tartályba? (Többi a kérdésben.)

Figyelt kérdés

Én azt olvastam, hogy a higannyal való érintkezés olyan, mintha valami hideg, nedves, síkos dologgal érintkeznél ami egyszerre síkos és nedves (azaz hideg érzetet kelt), mégsem tapad meg a kezeden.

Belenyúlni egy nagy mennyiségű higanyba pedig olyan, mintha az ember hideg vízbe tenné a kezét, ugyanakkor ez a "víz" az ember kezét összenyomja (mint amikor egy nagyon szűk kesztyűt vennénk fel).

Én csak kíváncsi vagyok, hogy aki dolgozott idáig higannyal, annak milyen tapasztalatai vannak?

Nyilván ki akarnám próbálni a valóságban, de ehhez minimum 5 liter higany kéne. A beszerzés még talán megoldható lenne, de az ár már egy másik téma. Nem beszélve arról, hogy a higany mérgező és elővigyázatosan kell bánni vele (azt is meg tudnám oldani, de csak szabad és nem zárt térben - más célra meg perpill nemigen tudnám hasznosítani, mint arra hogy fizikailag tanulmányozzam).

jan. 15. 01:38
 1/5 anonim ***** válasza:
95%
Erős nyomást fogsz érezni. Emellett fém érintésére jellemző hőérzeted lesz, ami szobahőmérsékleten hűvöset jelent.
jan. 15. 01:56
 2/5 anonim ***** válasza:
55%

Én nem próbálnám ki a helyedben, még szabad téren sem. Meg nem is ér meg annyi pénzt egy ilyen kísérlet szerintem.

Amúgy gyerekkoromban egyszer véletlenül leejtettem a padlóra a higanyos lázmérőt. Eltört, és a hajópadlón sok-sok kis higanygömb csillogott. :(

Megpróbáltam felszedni őket, de nagyon nehéz volt, mert mindig elgurultak, ahogy hozzájuk akartam érni. De nagy sokára azért sikerült legalább a nagyját levadászni.

Pont nemrég olvastam egy cikket, hogy hogyan kell(ene) ilyen esetben eljárni. Hát iszonyat macera... És nyilván az első szabály, hogy puszta kézzel nem szabad hozzányúlni a gömböcskékhez.

jan. 17. 00:30
 3/5 anonim ***** válasza:
91%

#2 - nem kell itt rémisztgetni a fiatalságot!

A kérdéses dolgot nyugodtan ki lehet próbálni, mert a higany nem nedvesíti a bőrt, és gyakorlatilag semmi sem juthat be a szervezetbe belőle néhány perc alatt. Szellőztetni és/vagy olajfilmet használni viszont érdemes.

jan. 17. 01:48
 4/5 anonim ***** válasza:
90%
Nagyon hideg, és nagyon nyom össze is meg felfele is jól érezhetően- kinyomja a vért a kezedből, ha sokáig mélyen benne van, szinte szorít. Rettentő nehéz. Olajfilm nagyon jó ötlet.
jan. 19. 11:15
 5/5 A kérdező kommentje:

"Én nem próbálnám ki a helyedben,"

Én sem akarom kipróbálni. Csak azért vásároljak higanyt literes mennyiségben vagyonokért, hogy beledugjam a kezem? Ugye ezt te sem gondoltad komolyan! 😀

Csak gyerekkorom óta érdekel ez az érdekes, szobahőmérsékleten folyékony fém, kb. amióta először találkoztam vele általános iskolában az első kémia órámon. (Igaz, hogy ott a gallium is - ami szobahőmérsékleten ugyan szilárd, de 30°C fölött már cseppfolyós lesz és a higannyal ellentétben nem olyan mérgező, de mégsem tökéletes folyékony halmazállapotú szobahőmérsékleten, mint a higany.)

Van egy csatorna a youtube-on, a neve: Cody's Lab.

https://www.youtube.com/@theCodyReeder

Ez a csávó imádja a higanyt. Amúgy hobbi kémikus, és érdekes kísérleteket is végez, pl: hogyan állítsunk elő elemi kálium fémet banánból, elemi kalcium fémet csontokból, vagy termitet háztartási alufóliából és vas-oxidól. Emellett sok fizikai kísérletet végez higannyal is.

https://www.youtube.com/watch?v=m8KzmlIEsHs

https://www.youtube.com/watch?v=f5U63IGmy6Q

Szeretek ilyen videókat nézegetni, mert érdekel a fizika és a kémia és inkább nézem szívesebben mások kísérletezéseit, mintsem hogy nekem kelljen ezeket megcsinálni. (Se módom, se anyagi keretem, sem eszközeim nem lennének rá.)

jan. 30. 06:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!