Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » El tudná nekem magyarázni...

El tudná nekem magyarázni valaki ,hogy egy perc miért 6o másodperc???

Figyelt kérdés

Az egész logikát nem értem.Miért 1 perc 6o mp,miért 6o perc egy óra és miért 24 óra egy nap...

Mármint.Lehetett volna ezt kerekíteni is.Van logikus magyarázat...

tegnap 17:27
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nézz utána a számrendszerek és az időszámítás történelmének!
tegnap 17:41
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Az ókori Babilonban 60-as számrendszert használták az időmérésre. Ez öröklődött tovább.
tegnap 17:42
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Mert a 60-as számrendszer az egyetlen, ami 2-vel, 3-mal, 4-gyel és 5-tel is osztható.

Emellett az egész rendszer fordítva lett, mint ahogy gondolod, az év hossza adott volt (valamelyik napforduló adja az év kezdetét - a csillagkép akkor mindig azonos), a Hold fázisai adták a hónapok hosszát - a telihold elég egyértelmü. Ebböl adódott a 12 hónap egyy évben és a 28 nap egy hónapban.

Ezek adták a rendszert, ezért a napokat is ennek megfelelöen osztották be - 12 óra éjszaka, 12 óra éjszaka.

Késöbb, amikor pontosabban tudtak számolni, ezt korrigálták valamennyire, de az alapok maradtak.

A 10-es számrendszerrel lehetetlen olyan szisztémát kialakítani, aki jobb vagy akárcsak ennyire jó lenne.

tegnap 17:43
 4/5 A kérdező kommentje:
Hmm...kösz a válaszokat.Hasznos volt!
tegnap 17:57
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
A 17:43-hoz annyi kiegészítés, hogy ahogy a 12 a hónapokhoz, a 60 a 360-on keresztül az év napjainak számához kapcsolódhat. (Lásd még, a teljes szög, ami szintén 360°.)
tegnap 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!