Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan határozható az érték meg?

Hogyan határozható az érték meg?

Figyelt kérdés

Mi az érték? A befektetett munka+ bérleti díj + profit?

Vagy az általánosan szükséges munka, átlagos munka mellett?

Vagy minden annyit ér, amennyit adnak érte? Ahogy ezt numizmatikai vagy régiséggel foglalkozó körökben szokták mondani?

Szóval mi az aktuális definíciója az értéknek a mai közgazdaságtan szerint?

És a ti véleményetek is érdekelne

dec. 20. 16:10
 1/7 anonim ***** válasza:
77%

"minden annyit ér, amennyit adnak érte"

Pontosan ez. A közgazdaságtan legelcsépeltebb, de mégis legrelevánsabb tétele a "kereslet-kínálat".

Tegyük fel, hogy te vállalsz egy bizonyos szolgáltatást. Arra a szolgáltatásra nagy szüksége van az embereknek és egyedül te vagy, aki meg tudja csinálni. Annyi pénzt kérhetsz érte, amennyit csak akarsz. DE!

1. Valamilyen okból az embereknek már nincsen szüksége a szolgáltatásodra. Senki sem fogja kifizetni a pofátlanul nagy összeget egy olyan dologra, ami nekik nem kell. Ha lejjebb viszed az árat (a szolgáltatásod értékét), akkor talán még találsz vevőt, de amúgy kizárt.

2. Valaki látja, hogy nagyon nagy a kereslet, te pedig mocskosul drágán csinálod. Akkor elkezdi ő is árulni azt a szolgáltatást, de olcsóbban. A helyzet ugyanaz: senki sem fogja a te szolgáltatásodat választani sokkal több pénzért, tehát ha ügyfelet akarsz, akkor csökkentened kell az árat.

Röviden, az "érték" az, amit valamiért az emberek hajlamosak kifizetni.

dec. 20. 17:12
 2/7 anonim ***** válasza:

Ez egy eléggé mély téma:

[link]

dec. 20. 17:33
 3/7 A kérdező kommentje:
Monopólium esetén ez nem érvényes
dec. 20. 22:01
 4/7 anonim ***** válasza:
73%
Az érték, amit az emberek értéknek tartanak. A Dubai csokit megveszik baromi drágán, holott nemrég nem is létezett. Értékes valami lett, igazából kevéssé tudható, hogy pontosan miért. Hasonló az apple nem apple viszonylat. Van aki csak applet, de én nem tartom jobbnak ár-értékben, mint a nem apple-t, ezért én nem rajongok érte. Szóval az emberek döntése határozza meg.
dec. 21. 03:21
 5/7 anonim ***** válasza:

Az érték fogalma mindig szoros összefüggésben van az értékhordozó környezetében fellelhető intelligencia fogalmával. Ezért egy konkrét dolognak többféle értéke is lehet, ha több különböző entitás is foglalkozik vele.

Van olyasmi, hogy piaci érték, amely a közvetlen eladhatóságról szól, nem pedig az általánosabban számító, a kérdéses dolog megteremtéshez szükséges áldozatvállalásról. A piaci érték ezért erősen szubjektív (whimsical) jellegű lehet.

Feljebbről vizsgálva a témát azonban látható, hogy a dolgoknak sokszor nagyon objektíven is meghatározható az értéke. Ha el akarjuk kerülni a spekulációból eredő gondokat, akkor ezt az objektív értéket kell figyelembe venni.

Megfigyelhetjük azt is, hogy a magasabb intelligencia vezet az értéktartalom objektívabb megítéléséhez - ezért egy kereskedő egy alkalmi vásárlóhoz viszonyítva mindig előnyben van. A kereskedők többek között a valós és a piaci ár különbözetéből tesznek szert hatalmas nyereségekre - és általában csak nagyon csekély munkabefektetéssel - ettől olyan nagyon menő ez a szakma!

dec. 21. 08:08
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha te eladsz nekem valami high-tech kütyüt, és én fizetek neked érte 150.000 ft-ot, akkor annak a kütyünek mennyi az értéke?

És ha kiderül, hogy palira vettél, mert nem ér az egy lyukas garast se, mert senki (más) a világon nem fizetne érte egy petákot se, akkor annak a kütyünek mennyi az értéke?

Mindennek annyi, amennyi pénzt kapni lehet érte.

Viszont van a dolognak egy időfaktora is.

Ha van valamid, amit el tudsz adni százmillió forintért, akkor az értékes? Hát hogyne. És ha el tudod adni ennyiért, de csak ezer évente egyszer, akkor az értékes? Annyira már azért mégsem.

Vagy megfordítva talán jobban érzékelhető: Ha van egy valamid, amit el tudsz adni 1 ft-ért, az értékes? Hát, nem igazán. Na de ha óránként egymilliószor tudod eladni?

És ez igazán csak a digitális világban válik szembetűnővé. Péládul a kriptopiacon. A bitcoinnak van értéke? Csupán bitek halmaza. mégis van sok-sok ember a világon, aki százezer dollárt is hajlandó adni egyetlen darabjáért. Azok akkor mind palimadarak, mert egy tulajdonképpen totálisan értéktelen, még csak fizikailag nem is létező akármiért képes kiadni százezer dollárt? No de milyen palimadár az, aki ezen a kriptopiacon, alkalomadtán, egy óra alatt több pénzt keres, mint te egész életedben? Biztos, hogy ő a palimadár? És akkor milyen értéke is van valójában a bitcoinnak?

Ahogy a @2 írta: nem olyan egyszerű ez a téma, amilyennek elsőre látszik.

dec. 21. 15:52
 7/7 anonim ***** válasza:

#6 (15:52) írta:

"Ha te eladsz nekem valami high-tech kütyüt, és én fizetek neked érte 150.000 ft-ot, akkor annak a kütyünek mennyi az értéke?

És ha kiderül, hogy palira vettél, mert nem ér az egy lyukas garast se, mert senki (más) a világon nem fizetne érte egy petákot se, akkor annak a kütyünek mennyi az értéke?"

Válasz:

Ez jó példája annak, hogy nemcsak a sokak által nagyra tartott piaci érték létezik. Ha nekem az a digitális kütyü jobbá teszi az életemet, akkor pont leszarom, hogy a kutya se venné meg tőlem.

Azt is pont leszarom, hogy a 25 éves személygépkocsim piaci eladási ára maximum öt tankolásnyit ér, mert én tudom, hogy az egy olyan jó állapotú gép, mely öt év múlva is legálisan átvihető lesz egy szigorú műszaki vizsgán - de egy rongyrázó hülyegyerek ötéves BMW-je műszaki fordultával bontás-érett lesz!

Vagy például mennyit ér egy emberi pénisz az állami hatóságoknak - és mennyit a gazdájának?

dec. 21. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!