Na2SO4-ból valamilyen vegyipari folyamat révén lehet előállítani kénsavat?
Lehet, csak nem gazdaságos.
A kén mint kőolajfinomítási melléktermék elég olcsó. Sőt olyat is hallottam, hogy a finomító fizetett az azonnali elsállításért.
(A finomítóban üzemszerűen mint olvadék keletkezik, de ha egyszer kifagy egy rémálom kezelni)
Termikusan elvileg el lehetne bontani SO2, SO3- ra de igen energiaigényes.
Valószínüleg létezik kevésbé illékony, erősebb sav, amivel ki lehetne szorítani a sóból, de megint csak nem gazdaságosabb, mint elemi kénből legyátani.
Beadandó feladat, vagy sufni-vegyészet?
Diafragmás elektrolízist ajánlok, bár a termék nem lesz kellően tiszta.
A diafragma, anód, katód anyagának kiválasztása külön feladat.
Az EU-ban betiltották a kénsav árusítását. Nem tudom a hobbi vegyészektől rettegnek, vagy a hagyományos akkumulátort használó autósokkal akartak kiba.. kibaltázni.
A sufnivegyészekkel akartak jól kinyomni - ez logikus!
Eddig korlátlan salétromsav-forrást jelentett az akkusavval lefőzött ammónium-nitrát. A víz nélküli kénsav is problémamentesen megoldható volt két fokozatú bepárlással.
(Nekem is a jobb időkből még maradt otthon néhány kannányi nátrium- meg savas ammónium-szulfát, mellyel máig nem tudok mit kezdeni.)
A Kérdező nem nyílatkozik :
Én nem szégyellem, csináltam néhány sufni-kísérletet.
*
#1 Válaszadó: "Valószínűleg létezik kevésbé illékony, erősebb sav, amivel ki lehetne szorítani a sóból,"
Lehet, hogy be kell írnom magamnak egy elégtelent, de én olyat nem tudok. Olyat ami vízben elfogadhatóan oldódik.
SiO2 magas hőmérsékleten agresszív savként viselkedik. Meg lehet vele "lökni" a termikus bomlást:
SiO2 + Na2SO4 = Na2SiO3 + SO3
Minimum 884°C , vagy inkább 900 - 1000 szükséges. Edényzetnek platina tégely, vagy platina cső a legjobb a reakcióhoz.
De:
SO3 < => SO2 + 1/2O2
A képződő gázt gyorsan 350 - 450 °C-ra kell lehűteni, és katalizátorral kezelni. Előnyös az oxigén felesleg. Katalizátor vanádium-pentoxid, vagy ferri-oxid (vas (3)-oxid).
- - - - - - - - - - - - - -
Inkább mesélek a diafragmáról.
A diafragma szó magyarul hártyát jelent, de különböző tudományokban különböző dolgokat értenek alatta. Legalább 3 jelentése van. Elektrolízis esetén az anód, és katód teret elválasztó porózus anyagot jelenti.
Újabban diafragmának nevezik amit régen sóhídnak neveztek. Ez U alakú cső gélszerű anyag, és elektrolit keverékével töltve.
Funkciója, hogy átengedi az ionokat, de az anód, illetve a katódtérben lévő oldat keveredését gátolja. Gátolja, de néhány kivételtől eltekintve nem akadályozza meg teljesen az oldatok keveredését. Az elektrolízis befejezésekor gondosan kell a cellából az oldatokat kinyerni. Ügyelni kell arra, hogy az oldatok között ne alakuljon ki szintkülönbség.
Diafragmák anyaga sokféle lehet, üvegszűrő, mázatlan porcelán, bőr, állati hártya, porózus műanyag, textil. Valaha még azbeszet is használtak diafragmának.
Kénsavhoz pamutszövet nem jó, csak vegyileg ellenálló műszál.
- - - - - - - - - - -
Szolvatáció, hidratáció - az ionokat az ellentétes pólusukkal az ion felé forduló vizmolekulák veszik körül, néha több rétegben. Az ionok magukkal hurcolják a vízburkukat, és ez nagyban csökkenti mozgékonyságukat.
Ha valamilyen diafragmás elektrolízis során azt tapasztalod, hogy a diafragmán gáz fejlődik, vagy fém válik ki az hiba.
Oka lehet: Túl nagy áramsűrűség - túl kicsi az anód, vagy a katód - kicsi a diafragma felülete, túl sok a "kakaó". Nem megfelelő a diafragma.
- - - - - - - - -
Kísérlet neve: Kénsav a csendes gyilkos.
Végy egy kinőtt, kihízott, vagy rojtos nyakú pólót, vagy más pamut rongyot! Cseppents rá egy kis híg kénsavat ~ 5 - 20 százalékost. Hagyd megszáradni, és pihenni 3 - 5 napig. Mosd ki, és vizsgáld meg!
Szóval ne a legszebb ünnepi ruhádban vegyészkedj!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!