Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan működik egy autopszia...

Hogyan működik egy autopszia gyilkosság esetén?

Figyelt kérdés

Például valaki megmérgez valakit. Hogyan állapítják meg, hogy nem természetes halált halt? Néztem a breaking badet és abban mondják, hogy a ricint nem lehet felfedezni. Olvastam, hogy ez nincsen így valójában. De akkor is, ugye megbetegszik tőle az ember, és egy erős influenza szerűségbe belehal. Hogyan állapítják meg utána, hogy na akkor ezt most fel kéne boncolni, tehát hogy nem természetes halált halt? Gondolom nem boncolnak fel minden testet...

De például egy ismerősömet szórakozóhelyen mérgezték meg, inzulinnal. Elájult és egy bokorban ébredt fel, ki volt rabolva persze. Belenyomták az italba. Szóval meghalt volna, hogyan állapítják meg, hogy nem szimplán alkoholmérgezés vagy túladagolás, hanem hogy tényleg gyilkosság történt? Nemrég mesélte valaki ezt a történetet ennek kapcsán merült fel bennem ez a téma

nov. 24. 20:22
1 2
 1/13 Mojjo ***** válasza:
92%
Az megvan, hogy az inzulin orálisan bevéve - pl italban - a világon semmit nem csinál? Nem véletlenül szurkálják magunkat, akiknek szüksége van inzulinra.
nov. 24. 21:14
 2/13 anonim ***** válasza:
85%

Autopszia alatt a boncolast erted?

Minden varatlan halalesetnel kotelezo a boncolas. A ricin pedig

De, a ricin kimutathato, es csak akkor okoz kicsit, a laikusok szamara az influenzara hasonlito tuneteket, ha belegzes utjan mergezodik az aldozat. Amit azert elegge nehez kivitelezni, ha a mergezo szemely is jelen van. Es akkor is kimutathato, hogy nem influenza vegzett az aldozattal.

Ha az ismerosodet inzulinnal "mergeztek", akkor valoszinuleg nagyon leesett a vercukorszintje es igen, meghalhatott volna. De ki lehetett volna mutatni, hogy a vercukor szintje valtozott radikalis modon, a gyomorban talalt maradvanyokbol egyertelmu, hogy mi miatt (a halal beallta utan nagyon kicsit valtozik a beltartalom). Ha pedig injekcioban kapta volna, akkor a szuras helyet talaltak volna meg.

Ma mar azt is ki tudjak mutatni a verbol/szovetekbol, amit 15-20 eve meg nem.

nov. 24. 21:26
 3/13 A kérdező kommentje:

Érdekes. Oké, akkor ebben is kamuzott a bb, ott az italba keverte és úgy adta be aztán mégis influenzába halt meg a hülye csaj.

Tehát ha lebetegszik valaki nagyon, és belehal, akkor ki fogják boncolással vizsgálni minden alkalommal, hogy mi okozta? És addig tesztelnek ilyen dolgokra is, amíg nem jönnek rá? Hihetetlenül hangzik

nov. 25. 01:19
 4/13 anonim ***** válasza:
20%

Nagyon sok mindenre nem jönnek rá, ha nincs megalapozott gyanú, és ezért nem keresnek rá célzottan a lehetséges idegen anyagokra. Az ilyen vegyelemzések nagyon költségesek és előzetes felkészültséget igényelnek.

Bizonyos teljesen hétköznapi mérgek is teljesen kimutathatatlanok lesznek egy néhány órás hulla esetében, tehát pl. a ciánmérgezés, vagy a problémás nagyinak magnéziuminjekció helyett beadott kálium klorid oldat teljességgel kimutathatatlan.

Az gyakorlatilag egy politikai titok, hogy rengeteg csendben végrehajtott gyilkosság történik, melyeket balesetnek és egészségügyi problémának tudnak be. Az idősebb személyek esetében csak nagy örökségek esetén merül fel a gyanú.

nov. 25. 03:10
 5/13 A kérdező kommentje:

Ez elképesztő.

Tehát ha valaki egy ilyet használ adott esetben simán megúszhatja? Ebbe nagyon durva belegondolni.

Tehát pl elalszij álmában mert szívrohamot kapott (külső ok miatt pl) egyszerűen letudják, hogy öreg volt és kész?

Mondjuk nem feltételezem, hogy a gyilkosok lennének annyira okosak hogy így csinálják. Aki bűnöző lesz, ráadásul ilyen gyilkos, szóval főleg erőszakos fajta, az nem az eszéről híres általában, ahogy ezt az alvilágból is látni lehet.

Tényleg ennyi alapján van boncolás, hogy felmerült e az idegenkezűség gyanúja? Vagy ha szimplán nem értik hogy mitől halt meg valaki, felvágják, látják hogy felrobbant mondjuk a szíve, és kész? Le van tudva?

Durva.

Hát, egy kis beteg "kíváncsiságom" most kielégült nagyjából.

Mondjuk feltételezem azért se nagyon gondolnak ilyenre, mert igazából ki az aki otthon ilyeneket össze tudna kotyvasztani? Szerintem biológus kémikus orvost leszámítva senki. Aki meg ilyen értelmiségi lesz az úgyse fog ilyet csinálni. Remélhetőleg.

Na jólvan köszönöm hogy normális válaszokat kaptam és nem azt, hogy jaj biztos most valami ilyet akarok csinálni...

Érdekességeket szívesen olvasnék még de lehet hogy törlöm is a kérdéseim közül ezt a threadet mert most így eléggé bestresszelt a téma.

nov. 25. 11:10
 6/13 anonim ***** válasza:
85%

Én dolgoztam igazságügyi orvostani intézetben, ott volt valamennyi rálátásom ezekre a dolgokra.

Boncolást mellőzni csak akkor lehet, ha klinikai adatok alapján egyértelműen megállapítható a halál oka. Tehát ha kórházban halt meg, és az ismert természetes betegségeivel magyarázható.

Ha nincs ilyen helyzet, de nem merül fel, hogy nem természetes a halálok, akkor kerül a sima patológiára a halott kórboncolásra. Ha vagy előbb, vagy a kórboncoláson felmerül valamilyen nem természetes halálok (legyen az akár baleset, öngyilkosság vagy idegenkezűség), akkor került hozzánk hatósági vagy igazságügyi boncolásra.

Mi mindenkinél néztünk véralkoholt, aki nem kórházban halt meg. Kiterjedtebb toxikológiai vizsgálatot (gyógyszer, drog, növényvédőszer, egyéb mérgek) viszont csak akkor, ha felmerült valamilyen mérgezés gyanúja. Ez részben rajtunk (gyomortartalomban gyógyszerszemcsék, tűszúrásnyomok), részben a rendőrségen múlt.

A haverod esetében biztosan nem inzulint használtak, mert az - ahogy Mojjo nagyon jól mondja - szájon át nem szívódik fel, csak injekcióban lehet beadni. Ha véletlenül meghalt volna, biztosan lett volna toxikológia, mert ha valaki bulizás közben meghal, az elég gyanús. A szereket, amiket ilyen bűncselekményekhez használnak, ki lehet mutatni, szóval a halálok biztosan meglett volna, innentől kezdve a rendőrségen múlik, hogy megtalálják-e az elkövetőt.

Az igazi inzulinmérgezés, meg a ricin is, kemény dió, mert ezek fehérjék és a halál után elkezdenek bomlani, ezért nehéz kimutatni őket halottból. Valami spéci tesztek vannak rájuk, de ahhoz gondolni kell rá, hogy egyáltalán megrendeljék.

A kálium hasonló, mert a vérben a káliumkoncentráció csak egy nagyon szűk tartománnyal összeegyeztethető az élettel, viszont a halál után mindenki vére tele lesz káliummal, mert kiáramlik a sejtekből. Ugyanakkor a káliumot intravénásan kell beadni, hogy öljön, amit kb. csak magatehetetlen beteggel lehet megtenni (vagy egyszerre sokat megenni, de az meg csak öngyilkossági szándékkal lehetséges).

Szóval simán lehet sajnos, hogy volt már akit így tettek el láb alól és senkinek nem jutott eszébe utánajárni... Viszont azt is jól mondod, hogy az átlag erőszakos bűnelkövető nem egy észlény.

nov. 25. 12:57
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

Ha lenyelte a ricint, akkor sulyos gyomor-belpanaszai lettek volna, pl veres hasmenes, stb.

A kalium es barmilyen mar vegyi anyag, asvanyi anyag stb. lebomlasi ideje teljesen mas tuladagolas eseten es teljesen mas termeszetes halal vagy kozlekedesi baleset eseten. Attol, hogy te (6-os valaszolo) dolgoztal bonctani intezetben mint takarito, az nem azt jelenti, hogy ismered a mergek es/vagy a gyogyszerek tuladagolasanak a kimutathatosagat. A mai technologiaval az is kimutathato, hogy a megmergezett szemely mikor, hogyan, es mennyi adagot kapott.

Az mas kerdes, hogy a magyar bunuldozes valoban csak a beka segge alatt jar, ha a 86 eves Mari neni halalarol van szo.

nov. 25. 15:55
 8/13 anonim ***** válasza:
72%

Mesélj akkor 7-es, milyen módszerrel lehet meghatározni, hogy mikor, hogyan és milyen dózisban kapott mondjuk káliumot. Igen, tényleg nem ismerem részletekbe menően a gyógyszerek kimutatását, mert nem toxikológus voltam, hanem orvosszakértő-jelölt. Nem megkérdőjelezni akarlak, tényleg kíváncsi vagyok.

Nem tagadom, biztos léteznek ilyen tesztek, de nálunk nem végezték őket rutinszerűen. Ha felmerül a gyanú, lehet hogy meg tudják oldani, de ez megint csak ott kezdődik, hogy gondolni kell rá. Amíg ott dolgoztam, nem volt ilyen eset, ahol felmerült.

És abban egyetértek, hogy a Marinénik és a csövesek halálának kivizsgálása nem mindig hozta lázba a hatóságokat. De a bv-ből is jöttek ügyek, amik úgy lettek lezárva, hogy több kérdésem volt, mint válaszom.

nov. 25. 16:26
 9/13 A kérdező kommentje:

8 fú ilyen kérdéseket tudnál részletezni :D???

Mármint hogy mitől lett több vagy mi volt a történet nagyvonalakban...

Szóval ha engem valaki megmérgezne, és szívrohamot kapnék, de tudják az orvosok, hogy ritalint szedek, és koffeint is (gondolom vérben látják vagy nem tudom) akkor simán le van tudva azzal, hogy huszonéves fejjel szimplán túlterheltem a szervezetemet, és nem bírta a szívem? Vagy elkezdenék keresni hogy ez gyanús?

Emellett emlékszem történetekre, hogy lopták a bácsi borát, ő pedig megmérgezte és már nem tudom pontosan de belehaltak?

Szóval mondjuk lopják a bort, és a bácsi kicsit okosabb és nem patkányméreggel, hanem káliummal, vagy lilly of the valley-vel (mint a breakinf badben, ha egyáltalán halandó ember elő tudja sufnituningban állítani) akkor lehet, hogy sose derült volna ki? Ha tegyük fel, hogy nem szólnak hogy a bortól vannak rosszul...

Vagy például ha az alkoholt dézsmálják, és mondjuk a rossz minőségűt hagyja az üvegben, amitől megvakul (tanultuk kémián, ezért nem is merek sufnituning otthoni pálinkából inni, mondjuk már alkoholt sem iszom soha)....

Vagy pl dr houseban nemrég volt a rész, amikor a csaj arannyal mérgezi valahogy a férjét....

Szóval ha okosabban vagy jobb módszert használt volna, simán megúszhatja?

Nagyon érdekes dolgok ezek. Nem tudom megmagyarázni miért 😅

nov. 25. 18:23
 10/13 anonim ***** válasza:
65%

"Szóval ha engem valaki megmérgezne, és szívrohamot kapnék, de tudják az orvosok, hogy ritalint szedek, és koffeint is (gondolom vérben látják vagy nem tudom) akkor simán le van tudva azzal, hogy huszonéves fejjel szimplán túlterheltem a szervezetemet, és nem bírta a szívem?"

Itt most arra gondolsz, hogy valaki a saját ritalinoddal és koffeineddel adagol túl (pl. italban feloldva)? Azt egyrészt érezni fogod az ízén, másrészt nem az lesz az első tünet hogy holtan összeesel, hanem rosszul leszel és valószínűleg magadra hívod a mentőt. A kórházban a tünetek alapján valószínűleg el tudnak indulni ebben az irányban, szóval ha meg is halsz, a halálok meglesz. Az elkövető meg már nyomozati kérdés.

Vagy hogy teljesen mással mérgeznek meg? Azért egy mérgezés egész más, mint egy szívroham. Még ha nem is kerülsz kórházba, hanem egyből holtan találnak, felboncolnak, nem találnak természetes halálokot, ilyen fiatalon nem az lesz, hogy eladnak hirtelen szívhalálnak, hanem jön a toxikológia, ott meg valószínűleg meglesz a méreg.

"Szóval mondjuk lopják a bort, és a bácsi kicsit okosabb és nem patkányméreggel, hanem káliummal, vagy lilly of the valley-vel (mint a breakinf badben, ha egyáltalán halandó ember elő tudja sufnituningban állítani) akkor lehet, hogy sose derült volna ki? Ha tegyük fel, hogy nem szólnak hogy a bortól vannak rosszul..."

Káliummal ölni, mint már fent említettem, csak intravénásan lehet, szájon át rengeteg kell belőle, szerencsétlen bácsinak több kiló kálisót kellett volna a borba önteni, amit meg sem tudtak volna inni a tolvajok. A lily of the valley pedig magyarul a gyöngyvirág, aminek a tünetei a magyar orvosok számára nem ismeretlenek, mert néha előfordul, hogy emberek medvehagymának nézik és megeszik. De ha nem is kerülnek kórházba, csak holtan találják őket, az felettébb gyanús lenne, hogy együtt iszogattak és meghaltak. Akkor megint hatósági boncolás, toxikológiai vizsgálat, növényi alkaloidákat meg azért ki tudnak mutatni. Hogy honnan jött a bor, az megint nyomozati kérdés.

Egyébként a bácsi emlékeim szerint fagyállót használt, nem patkánymérget (mármint ez nem bennfentes információ, mert olyat itt nem írnék le, csak a médiából értesültem erről az esetről).

"Vagy például ha az alkoholt dézsmálják, és mondjuk a rossz minőségűt hagyja az üvegben, amitől megvakul (tanultuk kémián, ezért nem is merek sufnituning otthoni pálinkából inni, mondjuk már alkoholt sem iszom soha)...."

Ha valaki ivás után megvakul, az elég gyanús, hogy metiles. Hogy ennek van-e felelőse, az megint csak nyomozati, illetve jogi kérdés.

"Vagy pl dr houseban nemrég volt a rész, amikor a csaj arannyal mérgezi valahogy a férjét...."

Na erről fogalmam sincs... ami a House-ban történik az elméletileg talán lehetséges, de teljesen életszerűtlen.

"Szóval ha okosabban vagy jobb módszert használt volna, simán megúszhatja?"

Hát figyelj... egészen biztosan vannak emberek, akik természetes halálokot kaptak a hatpéldányosra, de közben meg voltak mérgezve. Az a baj, hogy az ember nem tudja, hogy mi az, amit nem tud...

nov. 25. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!