Vákuummal ki tudok szárítani mondjuk egy paradicsomot?
Figyelt kérdés
Ha fogok mondjuk egy paradicsomot és azt egy vákuumdobozba teszem és rákapcsolok egy vákuumszivattyút, akkor ki kell száradnia. Mert elvileg kisebb nyomásan hamarabb forr a víz. Így akkor elforrna a víz.
Jól tudom?
Ez amúgy kb. mennyi időt venne igénybe? Mondjuk egy átlagos paradicsom mennyi idő alatt száradna ki?
okt. 14. 16:46
1/8 anonim válasza:
Elvileg igen, és gyorsabb folyamat, mint a fagyasztva szárítás (liofilizálás) ami 2-3 nap. Eddig az volt a legmodernebb, legkimélőbb tartósítási módszer. [link]
okt. 14. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
Néhány óra is kéne hozzá, ha nem akarod teljesen szétcseszni a paradicsomot.
Azt viszont nem garantálom, hogy gusztusos lesz a végeredmény!
okt. 14. 23:46
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 A kérdező kommentje:
Krumplit is írhattam volna. Nem ez a lényeg.
okt. 15. 09:35
4/8 anonim válasza:
Egy cégnél a lézer hegesztő vákuumkamrájába raktak egy hamburgert. Csak a súlya jelezte, hogy "valami nem stimmel"
okt. 15. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
5/8 anonim válasza:
A lényeg az, hogy a víz forrásának semmi jelentősége, annak viszont igen, hogy a párolgás lényegesen gyorsabb, mint normál körülmények között (fagyasztva viszont lényegében alig van).
Az igazi kérdés azonban az, hogy érdemes-e. Mégpedig két szempontból: mi lesz az eredmény és mindez mennyibe kerül.
Tehát a válasz: igen, de minek.
okt. 15. 12:27
Hasznos számodra ez a válasz?
6/8 anonim válasza:
#5 Hogy hogy minek? Mert gyakorlatilag úgy tudnak zöldséget és gyümölcsöt szárítani, hogy szinte az összes íze, aromája, vitamintartalma benne marad a gyümölcsben, és lényegesen olcsóbb megoldás, mint a liofilizálás( fagyasztva szárítás) Persze még így is nagyon drága termékek lesznek belőle. De sokan meg tudják fizetni, amerikában és nyugat európában, gazdag arab országokban. Na meg ízesítéshez fel lehet használni az élelmiszer iparban. Mórahalmon nem olyan rég adtak át egy üzemet, amely mikrohohullám és vákumszárítás segítségével tartósítja a zöldségeket,gyümölcsöket. Egy amerikai cég segítségével fejlesztették kina technológiát hozzá. [link]
okt. 15. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
7/8 anonim válasza:
A technológia neve biofilizálás.
okt. 15. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
8/8 anonim válasza:
Mondjuk nem éppen olcsó termékek készülnek a Mórahalmi gyárban, de legalább drágák. 50 ezer ft/kg-os ára elég riasztó, de nyilván nagyon kevés kell belőle, és csipszként csak a milliomosok fogják elropogtatni😁 [link]
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!