Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Szól majd valaki itt, ha már...

Szól majd valaki itt, ha már jól lehet látni szabad szemmel is a mostani Atlas üstököst az égen?

Figyelt kérdés
Ma már kerestem hajnalban, mert derült volt az ég, de még nem vettem észre az égen.

szept. 30. 07:32
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem a derült égen kell keresni, hanem a teljesen sötéten. Amúgy meg minek szólnánk itt, ha már úgyis tudod hogy van?

Menj ki sötétben egy fényszennyezésmentes helyre és keresd meg!

szept. 30. 11:05
 2/8 A kérdező kommentje:

#1 Arról volt szó, hogy csak napfelkelte előtt lehet megfigyelni, nem?

Ha nem derült, hanem felhős az égbolt, akkor hogyan figyeljem meg az üstököst?

szept. 30. 11:15
 3/8 anonim ***** válasza:
81%

1. A pozíciója miatt napkelte előtt, de még tök sötétben.

2. Felhős égbolt esetén logikus, hogy nem látható, tehát sehogy nem lehet megfigyelni.

szept. 30. 11:20
 4/8 sadam87 ***** válasza:
100%

Valakitől láttam képet róla, ő azt írta, hogy szabad szemmel nem tudta kivenni, csak binokulárral, pedig ha jól emlékszem, jobb pozícióból figyelte meg, mint Magyarország (talán Los Angeles környékéről, de már nem emlékszem biztosan).

Ezen a honlapon azt írják, az északi féltekéről október közepétől fog látszódni, most nem igazán látható. (Illetve elvileg egy darabig még igen, de nem túl jól.)

[link]

A Stellarium alapján Szegeden (ahonnan talán az egyik legjobb a láthatósága az országól) 5:26-kor kel, az kb.az asztronómiai szürkület vége, akkor a keleti égbolt már aligha lesz teljesen sötét a keleti égbolt. Pedig ha megfigyeléshez még az sem árt, ha nem közvetlenül a horizont fölött látszik.

szept. 30. 13:36
 5/8 sadam87 ***** válasza:

Itt is írnak a témáról. Ez alapján október közepén lesz várhatóan legjobban látható az esti égen.

[link]

A honlap alapján, amit múltkor is linkeltem, jobban fényesedik a vártnál, úgyhogy hátha!!

[link]

okt. 7. 22:00
 6/8 A kérdező kommentje:

Végre ma már láttam szabad szemmel is. Nagyon szép, a majdnem telihold ellenére is. Hatalmas csóvát húz.

Kérdezni szeretném, hogy most már ugye távolodik a Naptól, de hol is helyezkedik el pontosan? A Nap és a Föld között van most, vagy esetleg a Nap tulsó oldalán?

Méretileg mekkora maga az üstökös?

okt. 15. 20:14
 7/8 sadam87 ***** válasza:
100%

Pont most akartam írni, hogy én is ma láttam. :D

Közelebb van a Földhöz, mint a Nap. (Tehát kb. a kettő között van, bár már nyilván nem egészen.) Egyébként ezért is ilyen fényes (szóródik emiatt rajta a fény, úgynevezett "forward scattering" történik. Most kb. 74 millió kilométerre van a Földtől (és elég tempósan távolodik).

[link]

"Méretileg mekkora maga az üstökös?"

Melyik része? A magja (ami maga a tulajdonképpeni égitest) nem túl nagy. Nem tudom, hogy ennél az üstökösnél van-e adat a mag méretére, de leggyakrabban néhány vagy néhány 10 km átmérőjű szokott lenni. A kóma és pláne a csóva ennél természetesen jóval nagyobb.

okt. 15. 20:52
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ és az információkat!

Jó nagy sebességgel száguldozik.

Érdekes lett volna egy szondát "akasztani" rá, hogy közvetítse a Földre, hogy merre repül az űrben. (Meg küldhettünk volna üzenetet a jövőbe vele.:-)

okt. 15. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!