Szól majd valaki itt, ha már jól lehet látni szabad szemmel is a mostani Atlas üstököst az égen?
Nem a derült égen kell keresni, hanem a teljesen sötéten. Amúgy meg minek szólnánk itt, ha már úgyis tudod hogy van?
Menj ki sötétben egy fényszennyezésmentes helyre és keresd meg!
#1 Arról volt szó, hogy csak napfelkelte előtt lehet megfigyelni, nem?
Ha nem derült, hanem felhős az égbolt, akkor hogyan figyeljem meg az üstököst?
1. A pozíciója miatt napkelte előtt, de még tök sötétben.
2. Felhős égbolt esetén logikus, hogy nem látható, tehát sehogy nem lehet megfigyelni.
Valakitől láttam képet róla, ő azt írta, hogy szabad szemmel nem tudta kivenni, csak binokulárral, pedig ha jól emlékszem, jobb pozícióból figyelte meg, mint Magyarország (talán Los Angeles környékéről, de már nem emlékszem biztosan).
Ezen a honlapon azt írják, az északi féltekéről október közepétől fog látszódni, most nem igazán látható. (Illetve elvileg egy darabig még igen, de nem túl jól.)
A Stellarium alapján Szegeden (ahonnan talán az egyik legjobb a láthatósága az országól) 5:26-kor kel, az kb.az asztronómiai szürkület vége, akkor a keleti égbolt már aligha lesz teljesen sötét a keleti égbolt. Pedig ha megfigyeléshez még az sem árt, ha nem közvetlenül a horizont fölött látszik.
Végre ma már láttam szabad szemmel is. Nagyon szép, a majdnem telihold ellenére is. Hatalmas csóvát húz.
Kérdezni szeretném, hogy most már ugye távolodik a Naptól, de hol is helyezkedik el pontosan? A Nap és a Föld között van most, vagy esetleg a Nap tulsó oldalán?
Méretileg mekkora maga az üstökös?
Pont most akartam írni, hogy én is ma láttam. :D
Közelebb van a Földhöz, mint a Nap. (Tehát kb. a kettő között van, bár már nyilván nem egészen.) Egyébként ezért is ilyen fényes (szóródik emiatt rajta a fény, úgynevezett "forward scattering" történik. Most kb. 74 millió kilométerre van a Földtől (és elég tempósan távolodik).
"Méretileg mekkora maga az üstökös?"
Melyik része? A magja (ami maga a tulajdonképpeni égitest) nem túl nagy. Nem tudom, hogy ennél az üstökösnél van-e adat a mag méretére, de leggyakrabban néhány vagy néhány 10 km átmérőjű szokott lenni. A kóma és pláne a csóva ennél természetesen jóval nagyobb.
Köszönöm szépen a választ és az információkat!
Jó nagy sebességgel száguldozik.
Érdekes lett volna egy szondát "akasztani" rá, hogy közvetítse a Földre, hogy merre repül az űrben. (Meg küldhettünk volna üzenetet a jövőbe vele.:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!