Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen fizikai jelenség áll...

Gál Gábor 2024 kérdése:

Milyen fizikai jelenség áll annak hátterében, hogy így fagy meg a víz?

Figyelt kérdés

Nyáron sok jeges folyadékot iszom, jégkockák helyett műanyag poharakban vizet teszek a mélyhűtőbe. Viszonylag könnyen kicsúszik az ebben elkészült, csonka kúp (azaz pohár) formájú jégtömb.

Amit megfigyeltem, hogy a jég szélesebbik, felső harmadánál van nagyjából mindig egy csík, ami mentén könnyen meghasad. Miért pont ott és egyáltalán miért van egy ilyen "törésvonal"?

Szinte biztos vagyok benne, hogy tökéletes körülmények között ez a csík tökéletesen egyenes lenne.

A pohár ugye felül nyitott, ott nyilván gyorsabban fagy meg, talán csak ennyi az ok?

aug. 11. 15:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem inkább a hőtágulás lehet az ok. Bár nem tudom.
aug. 11. 18:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Több oka lehet, így a pontos válaszhoz meg kéne figyelni a kifagyás folyamatát. Tippem szerint alulról és felülről egyszerre kezd fagyni a folyadék.

A növekvő jégkristályok a törésvonalnál találkoznak, így két különböző blokkot képezve. Az összetalálkozó kristályok nem ragadnak össze túl szorosan. Ráadásul legutoljára a találkozás közepén fagy szét a víz, ami utoljára még egy kissé szétfeszíti az amúgy is gyenge választóréteget.

aug. 11. 19:43
 3/6 anonim válasza:
21%
Fagyás
aug. 11. 20:16
 4/6 anonim ***** válasza:

Kipróbáltam levegővel telített kemény csapvízzel és többféle méretű pohárban. A leírt jelenség bár gyengén, de észlelhető volt a felső 1/5 magasságában. A három különböző méretű joghurtos pohárral készült minta hasonló eredményeket adott.

A felső (viszonylag átlátszóan tiszta réteg) felülről lefele fagyást, míg az alsó 4/5 oldalról befele fagyást mutatott, középen opálos zavarral. Az alulról való fagyást is részben kimutatta egy kb. 1/10 vastagságú víztiszta réteg.

A kísérlet eredménye nagyjából alátámasztja a #2 válaszomat, bár nekem már a poharakból való kiszedésnél keresztben (leginkább hossztengelyre felfekvő síkokban) is összerepedtek az alsó 4/5 részek a nagy belső feszültségtől, méghozzá mindhárom esetben!

aug. 13. 07:55
 5/6 A kérdező kommentje:

ma 07:55

Wow, szeretlek

aug. 13. 08:30
 6/6 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező - ezek szerint nem vagy jégszívű!

☺️😊😁

aug. 13. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!