Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mennyire okosak az otthonok...

Mennyire okosak az otthonok napjainkban?

Figyelt kérdés

Egymillió évvel ez előtt a Delta magazinban volt egy cikk, amelyben olyan okos otthonokról írtak (akkor még nem volt semmi okos készülék, internet sem), hogy a hűtőszekrény a fogyasztási szokásaink alapján „bevásárol”.

Meg olyan, hogy ha hazaérünk, érzékeli ki érkezett és elkészíti a fürdővizet. Ha közben a rántottát odaégetnénk, elzárja időben a gázt. És sok más hasonló volt a cikkben.

Ezekből mára mi lett valóság? Ami okosnak mondott dolgokat látok a kereskedésekben, azok ehhez képest nem túl izgalmasok. Pl., hogy telefonról le tudom kapcsolni a villanyt. Vagy a a mosógép mellett állva telefonról vezérélhetem.

júl. 19. 09:45
 1/10 anonim ***** válasza:
76%

Önmagában érzékelők , vezérlők és vezérelhető eszközök vannak stb, de egy ponton túl az automatizálási szabály készítés az, amitől szerintem kényelmes lenne a rendszer.

Tudtommal van olyan okos zár, ami tudja ki nyitja ki és akkor létre tudsz hozni szabályt, ha mondjuk te nyitottad ki, akkor az okos csapot (amit a fürdőben használsz) nyissa meg és zárja el x víz szintnél/ x perc múlva stb. Az okos füstérzékelő pedig elzárhatja a okos tűzhelyt.

Szóval szerintem most már megoldható sok dolog, csak maximum még nem olyan kényelmesen és pesze megfelelően kell elhelyezni, elnevezni az egységeket stb.

júl. 19. 10:01
 2/10 anonim ***** válasza:
69%

Én okosítom az otthonomat. Elég gyorsan probléma lett a feladatok pontos definiálása. Nekem az egyik gond, hogy azt, hogy ki van otthon, a mobilok wifi és GPS jele alapján definiáltam. Éjszaka, amikor a telefonok lemennek energiatakarékosba, időnként még visszajön, az érzékelő azt jelzik, hogy az illető élmény és hazajött.

Egy idő után rengeteg szabály lesz, nehéz átláthatóan tartani.

A sírás után kijelentem, hogy az okosotthon nagyszerű dolog.

júl. 19. 10:23
 3/10 anonim ***** válasza:
53%
Én inkább az otthonok butulására készülnék🤣🤣🤣
júl. 19. 11:18
 4/10 anonim ***** válasza:
50%
Nem nincs igényem semmi ilyesmire.
júl. 19. 11:39
 5/10 anonim ***** válasza:
88%

Én is emlékszem ilyen témájú részre a Delta magazinból.

Normális ember viszont nem tudja komolyan venni az ilyesmit egy olyan világban, ahol még egy nagyvárosi panellakás is elérhetetlen egy pályakezdő fiatalnak, jogilag és anyagilag kezdik ellehetetleníteni a személyi gépjárművek birtoklását - és egy mosógép vagy kávéfőző 3 év után javíthatatlan, mert nincs bele pótalkatrész, a mikrokontrollere meg kiakad. A számítástechnikánál néhány évente szabványt váltanak, mely nem kompatibilis visszafele és a terméktámogatást is megszüntetik - és még nagyon hosszú ez a sor...

Konzekvencia:

Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol minden megbízható, egyszerű és hatékony. Nem szakad le a kezem attól, hogy manuálisan kell vezérelnem a kádtöltő csapot és a WC öblítőjét.

A hűtőgépembe nem internet kell, hanem tökéletesen halk és megbízható kompresszor, gáztömören forrasztott hűtőkör és - TARTÓS SZERKEZETI IDOMOK - nem pedig papírvékony és spontán szétrepedő sztirol-bizbaszok, meg letörő ajtófül!

Ukrajnában halomra gyilkolják egymást az emberek, olajválság van meg tehénfingadó - de a gigantikus metánvezetékeket szétrobbantják, mert az jót tesz a nemzetközi békemozgalmaknak - ez a mi "okos" világunk!

júl. 19. 11:43
 6/10 anonim ***** válasza:
78%

Ja - el ne felejtsem - van egy maga idejében nem megértett, de jelenleg egyre jobban komolyan felértékelődő filmalkotás is, melyben a szuperszámítógép-központ igazgatójának mintaszerű okos háza van.

A szuperszámítógép egy füllentéssel kapcsolatot intéz magának a ház rendszereire, majd foglyul ejti az igazgató minimum 20 évvel fiatalabb feleségét - és azt erőszakkal teherbe ejti!

Nem hiszitek, hogy valaha egy ilyen scifit is leforgattak? Tessék:

[link]

Amikor ez a film készült, még a mai szemmel csak buta-kategóriás mosógépvezérlésre alkalmas IC-ket nevezték csúcskategóriás mikroprocesszornak, és akkora floppykat használtak, mint egy klasszikus LP hanglemez!

júl. 19. 11:57
 7/10 anonim ***** válasza:
63%
A Behálózva is hasonló
júl. 19. 16:30
 8/10 anonim ***** válasza:

Az átlag otthon legmagasabb szintű okosfunkciója, hogy a fűtés a szoba hőmérséklete alapján szabályozott, illetve esetleg a klíma távolról mobilappon szabályozható.

A valóság az, amit a jól lepontozott #4-es írt. Alapvetően nincs széleskörű igény az okosfunkciókra. Akinek ez a hobbija, az játszik vele, egyébként a legtöbb embert hidegen hagyja.

júl. 26. 09:15
 9/10 anonim ***** válasza:
48%

Nos, azért ennél szerintem sokkal árnyaltabb a helyzet.

Egyrészt az emberek nem is tudják mire jó, helyette vesznek nem okos kütyüket is, amik helyett az okos kütyük nem kerülnének többe, mégis több vezérlési lehetőséget adnának.

Pl: okos konnektor, ajtónyitás érzékelő, mozgásérzékelő lámpa helyett mozgásérzékelő + lámpa stb.

A klímánál ha egy kültéri érzékelő, vagy időjárásadat alapján szabályozva lenne a működés, akkor pl lehet eleve nem is kapcsolna be, mert tudja, hogy hamarosan úgy is hidegebb lesz.

Szóval nem csak kényelmi, hanem biztonsági és takarékossági szempontok is szerepet játszhatnak, hogy pl: nem kell addig elvinni a kábelt és szétfúrni dolgokat stb.. mert megoldható így is a távvezérlés.

Persze a kérdés mindig az, ha elmegy az áram és visszajön, akkor a rendszer hogyan viselkedik.

júl. 26. 09:37
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem csak évtizedek kérdése és csak az lesz a kérdés, hogy lesz egyáltalán olyan fedél a fejünk fölött ahol nem ázunk, nem fázunk. Meg ne éhezzünk, szomjazzunk.
júl. 26. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!