Mennyire okosak az otthonok napjainkban?
Egymillió évvel ez előtt a Delta magazinban volt egy cikk, amelyben olyan okos otthonokról írtak (akkor még nem volt semmi okos készülék, internet sem), hogy a hűtőszekrény a fogyasztási szokásaink alapján „bevásárol”.
Meg olyan, hogy ha hazaérünk, érzékeli ki érkezett és elkészíti a fürdővizet. Ha közben a rántottát odaégetnénk, elzárja időben a gázt. És sok más hasonló volt a cikkben.
Ezekből mára mi lett valóság? Ami okosnak mondott dolgokat látok a kereskedésekben, azok ehhez képest nem túl izgalmasok. Pl., hogy telefonról le tudom kapcsolni a villanyt. Vagy a a mosógép mellett állva telefonról vezérélhetem.
Önmagában érzékelők , vezérlők és vezérelhető eszközök vannak stb, de egy ponton túl az automatizálási szabály készítés az, amitől szerintem kényelmes lenne a rendszer.
Tudtommal van olyan okos zár, ami tudja ki nyitja ki és akkor létre tudsz hozni szabályt, ha mondjuk te nyitottad ki, akkor az okos csapot (amit a fürdőben használsz) nyissa meg és zárja el x víz szintnél/ x perc múlva stb. Az okos füstérzékelő pedig elzárhatja a okos tűzhelyt.
Szóval szerintem most már megoldható sok dolog, csak maximum még nem olyan kényelmesen és pesze megfelelően kell elhelyezni, elnevezni az egységeket stb.
Én okosítom az otthonomat. Elég gyorsan probléma lett a feladatok pontos definiálása. Nekem az egyik gond, hogy azt, hogy ki van otthon, a mobilok wifi és GPS jele alapján definiáltam. Éjszaka, amikor a telefonok lemennek energiatakarékosba, időnként még visszajön, az érzékelő azt jelzik, hogy az illető élmény és hazajött.
Egy idő után rengeteg szabály lesz, nehéz átláthatóan tartani.
A sírás után kijelentem, hogy az okosotthon nagyszerű dolog.
Én is emlékszem ilyen témájú részre a Delta magazinból.
Normális ember viszont nem tudja komolyan venni az ilyesmit egy olyan világban, ahol még egy nagyvárosi panellakás is elérhetetlen egy pályakezdő fiatalnak, jogilag és anyagilag kezdik ellehetetleníteni a személyi gépjárművek birtoklását - és egy mosógép vagy kávéfőző 3 év után javíthatatlan, mert nincs bele pótalkatrész, a mikrokontrollere meg kiakad. A számítástechnikánál néhány évente szabványt váltanak, mely nem kompatibilis visszafele és a terméktámogatást is megszüntetik - és még nagyon hosszú ez a sor...
Konzekvencia:
Én egy olyan világban szeretnék élni, ahol minden megbízható, egyszerű és hatékony. Nem szakad le a kezem attól, hogy manuálisan kell vezérelnem a kádtöltő csapot és a WC öblítőjét.
A hűtőgépembe nem internet kell, hanem tökéletesen halk és megbízható kompresszor, gáztömören forrasztott hűtőkör és - TARTÓS SZERKEZETI IDOMOK - nem pedig papírvékony és spontán szétrepedő sztirol-bizbaszok, meg letörő ajtófül!
Ukrajnában halomra gyilkolják egymást az emberek, olajválság van meg tehénfingadó - de a gigantikus metánvezetékeket szétrobbantják, mert az jót tesz a nemzetközi békemozgalmaknak - ez a mi "okos" világunk!
Ja - el ne felejtsem - van egy maga idejében nem megértett, de jelenleg egyre jobban komolyan felértékelődő filmalkotás is, melyben a szuperszámítógép-központ igazgatójának mintaszerű okos háza van.
A szuperszámítógép egy füllentéssel kapcsolatot intéz magának a ház rendszereire, majd foglyul ejti az igazgató minimum 20 évvel fiatalabb feleségét - és azt erőszakkal teherbe ejti!
Nem hiszitek, hogy valaha egy ilyen scifit is leforgattak? Tessék:
Amikor ez a film készült, még a mai szemmel csak buta-kategóriás mosógépvezérlésre alkalmas IC-ket nevezték csúcskategóriás mikroprocesszornak, és akkora floppykat használtak, mint egy klasszikus LP hanglemez!
Az átlag otthon legmagasabb szintű okosfunkciója, hogy a fűtés a szoba hőmérséklete alapján szabályozott, illetve esetleg a klíma távolról mobilappon szabályozható.
A valóság az, amit a jól lepontozott #4-es írt. Alapvetően nincs széleskörű igény az okosfunkciókra. Akinek ez a hobbija, az játszik vele, egyébként a legtöbb embert hidegen hagyja.
Nos, azért ennél szerintem sokkal árnyaltabb a helyzet.
Egyrészt az emberek nem is tudják mire jó, helyette vesznek nem okos kütyüket is, amik helyett az okos kütyük nem kerülnének többe, mégis több vezérlési lehetőséget adnának.
Pl: okos konnektor, ajtónyitás érzékelő, mozgásérzékelő lámpa helyett mozgásérzékelő + lámpa stb.
A klímánál ha egy kültéri érzékelő, vagy időjárásadat alapján szabályozva lenne a működés, akkor pl lehet eleve nem is kapcsolna be, mert tudja, hogy hamarosan úgy is hidegebb lesz.
Szóval nem csak kényelmi, hanem biztonsági és takarékossági szempontok is szerepet játszhatnak, hogy pl: nem kell addig elvinni a kábelt és szétfúrni dolgokat stb.. mert megoldható így is a távvezérlés.
Persze a kérdés mindig az, ha elmegy az áram és visszajön, akkor a rendszer hogyan viselkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!