A dinamó hogy működik, hogyhogy egyenáramot termel?
Én már szedtem szét gyerekként egy pár biciklidinamót, de kommutátort egyikben sem találtam. Pedig tudom mi az. Van egypár variáció és kötés amúgy, lehet kommutátoros is akár.
" A dinamónál nem egy állandó mágnes forog egy tekercsben?"
Igen ilyen is van, mint a biciklidinamó. És ezért ad egyenáramot is.
Ezért nem kell kommutátor mindbe.
"Én már szedtem szét gyerekként egy pár biciklidinamót, de kommutátort egyikben sem találtam. Pedig tudom mi az. Van egypár variáció és kötés amúgy, lehet kommutátoros is akár."
Mert az valójában egy állandómágneses generátor, tévesen nevezik dinamónak.
"Ha minkettő termel, akkor hogy lehet egyenáram? Nem ellenpólusok?"
Nem. Ezt a rajzot nézd, az 1. ábrát:
A vezetőkeret felső vezetője az északi pólus előtt jobbra mozog, az alsó vezetője meg a déli pólus előtt balra. Így a felső vezetőben a papírba befelé megy az áram, az alsóban meg a papírból kifelé. Ezért egyrészt ezek összeköthetőek a messzebb levő függőleges vezetékkel (tekercsfej), másrészt ezen összekötés után a közelebbi oldalon levehető róluk, a két vezetőben indukálódó feszültség összege.
12:
" A dinamónál nem egy állandó mégnes forog egy tekercsben?"
Pedig öcsém, ezt tőled idézem. Beléd is.
Ezt pedig a wiki írja:
"Dinamónak nevezzük azokat a villamos gépeket, amelyek mechanikai energiából egyenáramú villamos energiát állítanak elő."
15:
Mire akarsz lyukadni kifelé? A kerékpárdinamó az helytelen elnevezés, mert az váltakozófeszültséget ad.
"Az x-ek a tekercsek, ha jól gondolom?"
Nem olvastam végig, lehet már megválaszolták.
Ha egy vezetöt, itt a tekercs "drótjait" szemböl nézzük metszetben (mintha elvágnánk és belenéznénk a drótba), akkor ha felénk folyik az áram, akkor egy pöttyöt rakunk a közepére, ez jelképezi az áram irányát jelzö nyíl hegyét.
Ha x van, az nyíl tollát jelképezi, tehát a nyíl hátulját látunk, tölünk elfelé folyik az áram.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!