Az aludttej létrehozásához miért szükséges pasztörizálatlan tej ?
Figyelt kérdés
A szükséges oltó baktériumflórát a tejföl mikroflórája biztosítja önmagában, vagy ez nem elég ? Mi szükséges még hozzá, ami sem a tejfölben, sem a pasztörizálatlan tejben nincs meg ?júl. 9. 14:50
1/3 anonim válasza:
Pasztörizálás = a hőkezelés elpusztítja a alvadáshoz szükséges baktériumflórákat.
2/3 A kérdező kommentje:
Éppen ez az. Ha a tejet pasztörizálják, és ez után adják hozzá az oltó baktériumflórát, akkor elvileg meg kell aludnia. Erről van szó a Garabonciás aludttej esetében is. Most azt olvastam valahol, hogy nem is a pasztörizálás, hanem a homogenizálás az akadálya az aludttej készítésének, tehát elvileg simán csak pasztörizált, de nem homogenizált tejből még lehet aludttej a tejföl hozzáadásával... Még mindig nem egyértelmű a dolog...
júl. 9. 15:15
3/3 Zcom09 válasza:
Ha visszaoltod a megfelelő kultúrával, akkor elvileg ugyan úgy kéne működnie.
A homogenizálás megakadályozhatja vagy lelassíthatja a fehérjék és zsírok kicsapódását. Ezt lehet ellensúlyozni ülepítőszerekkel vagy centrifugálással. De ennek nincs értelme, ha kezeletlen tej is elérhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!