Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az aludttej létrehozásához...

Az aludttej létrehozásához miért szükséges pasztörizálatlan tej ?

Figyelt kérdés
A szükséges oltó baktériumflórát a tejföl mikroflórája biztosítja önmagában, vagy ez nem elég ? Mi szükséges még hozzá, ami sem a tejfölben, sem a pasztörizálatlan tejben nincs meg ?

júl. 9. 14:50
 1/3 anonim ***** válasza:
86%
Pasztörizálás = a hőkezelés elpusztítja a alvadáshoz szükséges baktériumflórákat.
júl. 9. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Éppen ez az. Ha a tejet pasztörizálják, és ez után adják hozzá az oltó baktériumflórát, akkor elvileg meg kell aludnia. Erről van szó a Garabonciás aludttej esetében is. Most azt olvastam valahol, hogy nem is a pasztörizálás, hanem a homogenizálás az akadálya az aludttej készítésének, tehát elvileg simán csak pasztörizált, de nem homogenizált tejből még lehet aludttej a tejföl hozzáadásával... Még mindig nem egyértelmű a dolog...
júl. 9. 15:15
 3/3 Zcom09 ***** válasza:
100%

Ha visszaoltod a megfelelő kultúrával, akkor elvileg ugyan úgy kéne működnie.

A homogenizálás megakadályozhatja vagy lelassíthatja a fehérjék és zsírok kicsapódását. Ezt lehet ellensúlyozni ülepítőszerekkel vagy centrifugálással. De ennek nincs értelme, ha kezeletlen tej is elérhető.

júl. 9. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!