Vörösréz huzalt, kb.1 mm vastagot kell valamilyen savban feloldanom áztatással. Mi az ami a hétköznapokban is elérhető erre a célra?
Sósav + kálium nitrát. Ez az elegy a leggyorsabb ami még viszonylag hétköznapi alapanyagokkal dolgozik. De elég nagy hátrányai vannak, többek közt hogy mérgező NO2-t termel, valamint nem tiszta sót ad.
Sósav + H2O2, is egy jó megoldás, viszonylag gyors, de 3%-os peroxidnál nehéz töményebbet találni. De nagyrészt helyetesíthető a már említett aktív oxigénes fehérítővel. De akkor dupla annyi HCl-t kell használni.
1-es, köszönöm, ha mondjuk háztartási sósav és (van itthon) 33%-os hidrogén peroxid?
Milyen arányban kell?
Egyértelmű hogy kint az udvarban csinálni a teljes folyamatot.
2-es választ köszönöm szépen, szuper de esetleg le lehetne fordítani hétköznapi nyelvre is?
Nem vagyok lusta Wikipédiázni de tartok tőle hogy valami félremegy.
Nehogy vegyi katasztrófa legyen belőle 😱
Térfogatarányban:
1,5 HCl + 1 HOOH
és ehhez még szoknak öt rész vizet adni a nyugodt reakció érdekében.
Amúgy 33%-os peroxidot már nem kapni. Neked honnan van olyan?
Leírtam: vörösréz huzalt szeretnék áztatással eltüntetni.
Azurban vettem anno, mielőtt a kérdés felmerülne.
"Leírtam: vörösréz huzalt szeretnék áztatással eltüntetni."
Ez nem magyarázat arra, hogy miért. Nem lenne egyszerűbb valamilyen más módszer? Például elektrolitikus maratás konyhasóoldatban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!