Merre mozog az eurázsiai kőzetlemez, amelyiken Magyarorsazág is fekszik? É-D-K-NY?
Nem vagyok földrajzos, szóval csak megfigyeléses alapon mondok marhaságot, de szerintem Dél felé mozog. Már csak azért, mert elméletileg az Alpok és az Atlasz pont az európai-afrikai kontinens miatt emelkedik, nem?
Persze, lehet nem, annyira nem értek hozzá :)
A Földközi-tenger medencéje úgy tudom, hogy tágul, az Atlanti-óceánban meg biztos vagyok (ha ránézel egy olyan térképre, amin a tengerfenék domborzatát is jelölik valamennyire, azon jól látszik a törésvonal a közepén).
A Csendes-óceánnak viszont mindkét szélén alábukó lemezszegély van.
Szóval ebben az értelemben "keletre" mozgunk.
Hogy észak-déli irányban hogy, azt nem vágom ennyire, a Földközi-tenger medencéje össze-vissza van töredezve, mindegyik össze-vissza tolódik, viszont nem olyan hatalmas darabok, ezért nem okoznak annyira gyakran annyira brutális földrengéseket... hogy az "egész" merre megy, azt nem tudom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!