Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hány liter víz fogható fel...

Hány liter víz fogható fel egy 7x10méteres fóliával?

Figyelt kérdés
Az érdekelne hogy mennyi a legtöbb víz amit ebbe a foliába bele tudunk tölteni. Gondolom úgy lesz a legnagyobb ürtartalma ha az éleinél rögzítjük. De elméletileg mennyi vizet lehetne így felfogni?

máj. 18. 15:55
 1/10 A nagy Levin ***** válasza:
51%
Tegyük fel, hogy a széleinél rögzíted, és oldalanként egy métert hajtasz fel. Ebben az esetben lesz egy téglatested, aminek két oldala 5 méter, a másik két oldala 8 méter hosszú, a magasságik 1 méter. Ennek a térfogata 5x8x1= 40 köbméter. Majd a nálam okosabbak megmondják, de talán ez a legjobb opció.
máj. 18. 16:50
 2/10 anonim ***** válasza:
65%

Hibás mivel ha azt mondod rögzíted a sarkait akkor az csak sík maradhat tehát nulla.

Vizet csak úgy foghat fel ha megengeded a fólia hajlást ,nyúlást ami megnöveli a paramétereket.

Ezen az úton haladva úgy kell gondolkozni hogy a víz az ideális gömb formát akarja felvenni majd a fólia közepén . Ezt akkora mértékig tudja amíg a fólia köré tud hajlani anélkül hogy kifojjon.

Valami hidraulikus mérnök tudná megadni a pontos választ hogy kell kiszámolni.

máj. 18. 16:54
 3/10 A nagy Levin ***** válasza:
Még annyit, hogy nem számoltam a sarkoknál történő behajtások miatti veszteséget, de nagyjából ennyi a végeredmény.
máj. 18. 16:56
 4/10 anonim ***** válasza:

Én úgy csinálnám a dolgot, hogy hosszirányban egy félhengert hajlítanák a fóliából, és az így kapott hosszúkás medence a két végét pedig ugyanolyan görbületi sugárral hajtanám fel.

Egydimenziós hajlítással (a fólia megnyújtása nélkül) nyilván ez a forma a lehetséges legoptimálisabb - aki nem hiszi, az számítással igazolja, hogy nem így van!

máj. 18. 17:10
 5/10 anonim válasza:
0%
sokat
máj. 18. 17:16
 6/10 anonim ***** válasza:
48%
Azonos felületű testekből a gömb a legnagyobb térfogatú. Tehát ha a 70m² hajtogatsz egy félgömböt annak térfogat V=77,88m³. A valóságban a sík fóliából nem fogsz tudni tökéletes félgömböt hajtogatni, továbbá a terheléstől meg fog valamennyit nyúlni.
máj. 18. 20:24
 7/10 anonim ***** válasza:

"hosszúkás medence a két végét pedig ugyanolyan görbületi sugárral hajtanám fel."

Ilyet geometriailag nem tudsz csinálni ,ahogy megtennéd középen kinyílna a váju és kifojna a víz .

máj. 19. 15:25
 8/10 anonim ***** válasza:

#7 (15:25) - de lehet ilyet csinálni, csak a diszfunkcionálisan maradt fólia részt kell meggyűrni vagy kiszabni.

Viszonylag merev pléhekből gyakran szabnak ki ilyen formát és a tetőszerkezeteknél is gyakran láthatunk ilyen alakiságot.

máj. 19. 22:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Még egy megoldási ötlet

A téglalap oldalai a=10 b=7 , a területe a*b , a térfogathoz kell egy harmadik paraméter a magasság ez legyen h. A h hoz tartozó térfogatok : (a-2h)*(b-2h)*h adódik.

Itt ki kéne deriválni a h t maximális értékre de nekem nem megy ,helyette beírtam táblázatkezelőbe és kisakkoztam 1,3513m nél értem el a legnagyobb értéket 42,37m3 -t.

Ezzel a hajtással is anyagot veszítünk a sarkoknál tehát nem ez a legideálisabb trükk hanem vlszinüleg a félgömbös válaszadó magyarázata de az a valóságban kivitelezhetetlen.

Egyébként ha csak a két oldalát kellene felhajtani akkor fejben is kiszámolható ha tudjuk hogy mindig a négyzetnek van a legnagyobb területe az oldalt negyedelve két szélső negyedét felhajtva két 1/4 es négyzetet kapunk ami a cső alapja lesz ,a kád hossza meg a h lesz.

máj. 20. 02:35
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
máj. 21. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!