Hány liter víz fogható fel egy 7x10méteres fóliával?
Hibás mivel ha azt mondod rögzíted a sarkait akkor az csak sík maradhat tehát nulla.
Vizet csak úgy foghat fel ha megengeded a fólia hajlást ,nyúlást ami megnöveli a paramétereket.
Ezen az úton haladva úgy kell gondolkozni hogy a víz az ideális gömb formát akarja felvenni majd a fólia közepén . Ezt akkora mértékig tudja amíg a fólia köré tud hajlani anélkül hogy kifojjon.
Valami hidraulikus mérnök tudná megadni a pontos választ hogy kell kiszámolni.
Én úgy csinálnám a dolgot, hogy hosszirányban egy félhengert hajlítanák a fóliából, és az így kapott hosszúkás medence a két végét pedig ugyanolyan görbületi sugárral hajtanám fel.
Egydimenziós hajlítással (a fólia megnyújtása nélkül) nyilván ez a forma a lehetséges legoptimálisabb - aki nem hiszi, az számítással igazolja, hogy nem így van!
"hosszúkás medence a két végét pedig ugyanolyan görbületi sugárral hajtanám fel."
Ilyet geometriailag nem tudsz csinálni ,ahogy megtennéd középen kinyílna a váju és kifojna a víz .
#7 (15:25) - de lehet ilyet csinálni, csak a diszfunkcionálisan maradt fólia részt kell meggyűrni vagy kiszabni.
Viszonylag merev pléhekből gyakran szabnak ki ilyen formát és a tetőszerkezeteknél is gyakran láthatunk ilyen alakiságot.
Még egy megoldási ötlet
A téglalap oldalai a=10 b=7 , a területe a*b , a térfogathoz kell egy harmadik paraméter a magasság ez legyen h. A h hoz tartozó térfogatok : (a-2h)*(b-2h)*h adódik.
Itt ki kéne deriválni a h t maximális értékre de nekem nem megy ,helyette beírtam táblázatkezelőbe és kisakkoztam 1,3513m nél értem el a legnagyobb értéket 42,37m3 -t.
Ezzel a hajtással is anyagot veszítünk a sarkoknál tehát nem ez a legideálisabb trükk hanem vlszinüleg a félgömbös válaszadó magyarázata de az a valóságban kivitelezhetetlen.
Egyébként ha csak a két oldalát kellene felhajtani akkor fejben is kiszámolható ha tudjuk hogy mindig a négyzetnek van a legnagyobb területe az oldalt negyedelve két szélső negyedét felhajtva két 1/4 es négyzetet kapunk ami a cső alapja lesz ,a kád hossza meg a h lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!