Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért nincs Magyarországon...

Miért nincs Magyarországon semmilyen high-tech kutatóközpont?

Figyelt kérdés
Régi szocis épületekben vannak a kutatóközpontok, viszont már a szlovákoknál is épült olyan központ, mint a sci-fi filmekben (nagyon high-tech, posztmodern, fenntartható épület, izgalmas projektek).
2023. szept. 24. 00:51
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

30: Aha, tehát ha azt mondom, hogy a magyar pácienseknek Bécsbe kényszerülnek átjárni tüdőtranszplantációra, az terelés. Pedig nem terelés volt, csak kiegészítés, hogy milyen is a jelenlegi helyzet a többi nyugati országhoz viszonyítva. Az IKEM kifejezetten a kardiovaszkuláris betegségekkel foglalkozik és olyan magas szinten, amilyenhez a Semmelweis sajnos még mindig nem tud felérni. Még a CEITEC is inkább az osztrákokkal köt megállapodásokat, mint velünk.

Láthatóan fogalmad sincs a témáról, én egyébként sebésznek készülök, úgyhogy reálisan látom a helyzetet, és mondjuk a COPD vagy a cisztikus fibrózisban szenvedő páciensek transzplantációs lehetőségeit. Magyarország egy veszélyes hely számukra, és a legtöbb jó szándékú orvos Bécsbe terelgeti őket.

2023. szept. 24. 20:57
 32/39 anonim ***** válasza:

"Aha, tehát ha azt mondom, hogy a magyar pácienseknek Bécsbe kényszerülnek átjárni tüdőtranszplantációra, az terelés."

Igen, az, mert 20:20-kor kelt hozzászólásodban "kardiovaszkuláris betegségek" kutatásáról értekeztél, nem a "magyar páciensek tüdőtranszplantációjáról". Ez kőkemény terelés, érvelési hiba.

"Láthatóan fogalmad sincs a témáról"

Argumentum ad hominem érvelési hiba.

"én egyébként sebésznek készülök"

Akkor készülj annak, ne hisztizz!

2023. szept. 24. 21:05
 33/39 A kérdező kommentje:

32: "ne hisztizz"

Személyeskedés.

Nézd, most már csak a felesleges dolgokba tudsz belekötni, ami azt jelenti, hogy feladtad a vitát. Jobb belátni, hogy fogalmad sincs a jelenlegi helyzetről, és őszintén kívánom, hogy ne is kerülj olyan állapotba, hogy megtapasztald!

Még mindig nem értem, hogy miért nem tud megmaradni egymás mellett a tüdőtranszplantáció lebonyolítása és a kardiovaszkuláris betegségek kutatása. Jelenleg mindkettőből sz*rabbul állunk, mint a csehek, vagy a nyugat. Ezt próbáltam hangsúlyozni.

2023. szept. 24. 21:29
 34/39 anonim ***** válasza:
59%

""ne hisztizz"

Személyeskedés."

Nem, ténymegállapítás.

"Még mindig nem értem, hogy miért nem tud megmaradni egymás mellett a tüdőtranszplantáció lebonyolítása és a kardiovaszkuláris betegségek kutatása."

A kettő különböző dolog - az előbbi kutathatóságát hiányoltad, és amikor ezt cáfoltam, előhoztad a tüdőtranszplantáció lehetetlenségét. Ez terelés.

"Jelenleg mindkettőből sz*rabbul állunk, mint a csehek, vagy a nyugat."

Ennek ellenére - hazánk lehetőségeihez mérten, de - elérhető.

2023. szept. 24. 22:09
 35/39 A kérdező kommentje:

34: ahogyan az is ténymegállapítás, hogy sz*r állapotban vannak a transzplantációra váró betegek és sz*r helyzetben vannak a kutatóintézeteink is ahhoz képest, hogy nyugaton és már Csehországban is mennyivel előrébb tartanak.

Elhiszem, hogy nem tetszik, de akkor fogadd el azt is, hogy az értelmiségi munkaerő el fogja hagyni Magyarországot egy olyan helyért, ahol érdemben tud kutatni, ahol nincsenek korlátozva a lehetőségei. Ez nem hisztéria a részemről, hanem realitásérzékelés. Sajnálom, hogy nem tudod lenyelni azt, hogy szükségszerű a problémákról beszélni. Csak melletted azért fulladt be a vita, mert nem látod őket.

2023. szept. 24. 23:22
 36/39 A kérdező kommentje:

"Az előbbi kutathatóságát hiányoltad, és amikor ezt cáfoltam, előhoztad a tüdőtranszplantáció lehetetlenségét. Ez terelés."

Trollkodsz vagy tényleg ennyire nehéz a szövegértés?

A kettő egyszerre problémás. De írtam is, hogy az IKEM fényév távolságra van a Semmelweis kutatóintézetétől. ÉS a transzplantáció helyzete is (az IKEM a kardiovaszkuláris betegségek mellett a transzplantációval is foglalkozik).

Mindenesetre sajnálom, hogy nem látod. Csak félő, hogy pont az ilyenek miatt nem történik változás és fejlődés, mert azt a mentálitás képviseltetik, hogy "jóvanazúgy".

2023. szept. 24. 23:27
 37/39 anonim ***** válasza:
68%

" hogy sz*r állapotban vannak a transzplantációra váró betegek és sz*r helyzetben vannak a kutatóintézeteink is ahhoz képest, hogy nyugaton"

De Nyugatot kis hazánkkal összehasonlítani kár.

Más történelmi helyzet, más lehetőségek - ők kirabolták a fél világot, mi meg nem.

"hogy az értelmiségi munkaerő el fogja hagyni Magyarországot egy olyan helyért, ahol érdemben tud kutatni"

Itt is lehet kutatni, a hazánk lehetőségeihez mérten megvannak a lehetőségek. Csak abba kellene hagyni a felesleges hisztizést és hangulatkeltést és fel kell kötni a gatyáját a magát "értelmiségnek" tartóknak (igen mély tisztelet azoknak, akik nem hisztiznek, nem futamodnak meg gyáván, hanem tesznek a haza érdekében).

2023. szept. 25. 00:44
 38/39 anonim ***** válasza:

Mindössze egyetlen picike apróság maradt itt el.

Igen, a tudás megjelenítéséhez infrastruktúra is kell, és ez adott esetben az épületet is jelenti. Ami az infrastruktúra egy nagyon picike, bár kétségtelen, fontos része. De ennek része az emberi szemlélet is, a tudás elismerése is, nemcsak központilag, a társadalom részéről (ez történetesen jelenleg csak nagyítóval látható).

De ez mind semmi ahhoz képest, hogy egy ország szükséges hogy szervezze önmagát, változatos szerepkörökben kell komoly teljesítmény nyújtani, hogy egy ország flottul működjön, benne a kutatóintézet is (mert önmagában soha nem fog). És itt az államigazgatási szerepkört viselők nemhogy rosszul működnek, kifejezetten rombolás a céljuk. Ezt nem észrevenni és nyavajogni, nem hiba, bűn. Mégpedig nagy bűn, mert aki gonosz célt követ azt a kárvallottaknak (jelen esetben az ország túlnyomó többségének) kellene jobb belátásra bírni. Ezt teszik mindenütt a jobb világban, így például Bécsben is. Bécsben is próbálkoznak, de a táradalom kiteszi az ilyenek szűrét, itt meg tapsol nekik.

Tehát ne kérdezősködjünk, ne sírjunk, tegyük a dolgunkat, mert igaz, hogy direktben a kormánynak kell a feltételeket megteremteni, de közvetve és végső soron a társadalom felelős érte, hiszen neki van rá szüksége.

És bárki mondhatja, hogy rettenetesen utálja, amit írtam, de üzenem, semmi gond utálja nyugodtan és dögöljön bele. És ezt nem én, a természet fogja kikényszeríteni, mégpedig abszolút bizonyosan. Kétségtelen, neki az idő nem számt, de el fog jönni, erre lehetmérget venni.

2023. szept. 25. 01:11
 39/39 Kólauborkával ***** válasza:
100%
Illetve az EU legkonolyabb erösáramú, nagyfesz laborja is MO-n van. Csak Kínában van hasonló. VEIKI- ma Dekra névre hallgat.
2023. dec. 1. 14:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!