Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért nincs Magyarországon...

Miért nincs Magyarországon semmilyen high-tech kutatóközpont?

Figyelt kérdés
Régi szocis épületekben vannak a kutatóközpontok, viszont már a szlovákoknál is épült olyan központ, mint a sci-fi filmekben (nagyon high-tech, posztmodern, fenntartható épület, izgalmas projektek).
2023. szept. 24. 00:51
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
80%

"Hazudsz, ha azt mondod, hogy itt minden ugyanolyan szinten van, mint ott."

Azt sehol nem állítottam, hogy ugyanolyan lenne. Nem is lehet ugyanolyan, hisz a nyugat - az összelopkodott erőforrásoknak hála - versenyelőnyben van.

Csak azt, hogy nem pusztán a külcsíntől - az épülettől, a marketingtől - függ a kutatás milyensége.

2023. szept. 24. 19:44
 22/39 A kérdező kommentje:

20:

"Több ezer tudós meg itt maradt és alkotott - az anyagi nehézségek és a kommunista rezsim ellenére - na az az igazi kihívás!"

Szerintem nem arra kellene büszkének lenni, hogy itt maradtak a sz*rban, hanem azon dolgozni, hogy ne menjenek el. Az az igazi cél!

Hagyjuk már ezeket a rassiszta narratívákat arról, hogy a fehér ember nem élelmes, csak az ázsiai. Az intelligencia nem rassz és kultúrafüggő. Az amerikaiak pedig gyakorlatilag európai nép, csak elég diverz lett a társadalmuk a multikulturalizmusuk miatt, ami egyébként inkább jó, mint rossz, ha a biológiai diverzitást nézzük.

2023. szept. 24. 19:48
 23/39 A kérdező kommentje:

21: "nem pusztán a külcsíntől - az épülettől, a marketingtől - függ a kutatás milyensége."

Két különböző dolgot állítunk. Szerintem van összefüggés aközött, hogy hogyan prezentálják magukat a kutatóintézetek és a kutatási lehetőségek között. Ha itt ugyanis nincs pénz a jelenkori fenntartható sztenderdeknek megfelelően felépíteni egy intézetet, akkor hogy lenne pénz a projektekre?

(Egyébként lenne pénz, csak több megy saját zsebre, nem mellesleg lazán hozzáböfögik azt, hogy "de hát nem is a külső a lényeg").

Az új épületeknek egyébként funkciójuk is van, olyan belső teret kell kialakítani, ami megfelel az aktuális kutatási céloknak. Egy kádárkockában ez elég nehezen megvalósítható.

2023. szept. 24. 19:57
 24/39 anonim ***** válasza:

"Szerintem nem arra kellene büszkének lenni, hogy itt maradtak a sz*rban"

Az az igazi erő, hogy nem futamodtak meg gyáván, hanem a nehézségek ellenére itt maradtak és alkottak.

"Hagyjuk már ezeket a rassiszta narratívákat arról, hogy a fehér ember nem élelmes, csak az ázsiai."

Ez nem rasszizmus, ez tény.

A nyugati fehér ember elpuhult, miközben az ázsiai bevándorlók a kulturális örökségük révén meg hajtottak, mint a güzü. Éppen ezért ők kiemelkedtek.

[link]

[link]

2023. szept. 24. 19:58
 25/39 anonim ***** válasza:
80%

"Ha itt ugyanis nincs pénz a jelenkori fenntartható sztenderdeknek megfelelően felépíteni egy intézetet, akkor hogy lenne pénz a projektekre?"

Attól hogy egy régi épületben van a kutatóintézet, még lehet pénz a projektekre - így több jut arra, és kevesebb az épületdizájnra meg a marketingesre.

2023. szept. 24. 20:04
 26/39 Kólauborkával ***** válasza:

És én vagyok az arrogáns, csak tudnám mivel?

Szerintem kérdezö a te írásaidban több arrogancia van. Én csak megjegyeztem, hogy azért, mert nem tudsz róla, attól még van, neked ez az arrogancia?

OK.

2023. szept. 24. 20:12
 27/39 A kérdező kommentje:

"Az az igazi erő, hogy nem futamodtak meg gyáván, hanem a nehézségek ellenére itt maradtak és alkottak."

Leszámítva azokat, akik nem alkottak, mert nem volt miből és jelenleg sincs rá lehetőség. Nem tudom, miről beszélsz vagy milyen illúzióid vannak. De ha én kardiovaszkuláris betegségeket akarok vizsgálni és új kezelési lehetőségek iránt kutatni, akkor már akkor is jobban járok, ha Prágába megyek az IKEM-be, minthogy itthon keressek erre megfelelő kutatóközpontot.

Nem értem, hogy hogy lehet valaki ennyire vak, ami a lehetőségeinket illeti Magyarországon...

"Attól hogy egy régi épületben van a kutatóintézet, még lehet pénz a projektekre - így több jut arra, és kevesebb az épületdizájnra meg a marketingesre."

Csakhogy az épületnek megvan a funkciója is, ami igazodik a projektekhez, gondolom ez a rész kimaradt...

2023. szept. 24. 20:20
 28/39 anonim ***** válasza:
59%

"Leszámítva azokat, akik nem alkottak, mert nem volt miből és jelenleg sincs rá lehetőség."

Az, hogy abszolút nem volt, illetve hogy jelenleg abszolút nincsen, az blődség.

"De ha én kardiovaszkuláris betegségeket akarok vizsgálni és új kezelési lehetőségek iránt kutatni, akkor"

...jelenleg is van rá lehetőséged:

[link]

"Nem értem, hogy hogy lehet valaki ennyire vak, ami a lehetőségeinket illeti Magyarországon..."

Ez nem "vakság", nagyon nem. Csak a lehetőségekkel való élni tudás.

"Csakhogy az épületnek megvan a funkciója is, ami igazodik a projektekhez, gondolom ez a rész kimaradt..."

De általában sok projekt alakítható úgy is, hogy egy régi épületben, mindenféle színes-szagos marketing nélkül is megvalósuljon.

2023. szept. 24. 20:40
 29/39 A kérdező kommentje:

28: Fogadni mernék, hogy fogalmad sincs arról, hogy mi az az IKEM. De a Semmelweis jelenleg a nyomába sem ér. Kezdjük ott, hogy itthon nincs is normális transzplantációs központ, Prágába vagy Bécsbe járnak a magyar páciensek tüdőtranszplantációra.

De, vakság. Mert abban az illúzióban élsz, hogy itthon ugyanolyan lehetőségeink vannak, mint külföldön.

2023. szept. 24. 20:44
 30/39 anonim ***** válasza:
59%

"Kezdjük ott, hogy itthon nincs is normális transzplantációs központ"

Ne terelj: "kardiovaszkuláris betegségek" vizsgálatáról volt szó - ami itthon is végezhető - nem "tüdőtranszplantációról".

Egyébként pedig van magyar tüdőtranszplantációs program:

[link]

Ennyit az általad említett "vakságról".

2023. szept. 24. 20:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!