Hogyan működnek az érintés nélküli hőmérők?
#11 (22:40) - az a baj, hogy még szövegértésed sincs a témában - viszont magabiztosan leszólsz másokat, akik messze mélyebben átlátják a dolgokat.
Nem azt írtam, hogy a látható tartományon kívül nem értelmezhetünk színeket, hanem azt, hogy monokróm optikai detektor esetén nem beszélhetünk színmérésről.
Írtad: "Színről meg lehet állapítani a hőmérsékletet."
Ilyen módszer is lehetséges, de körülményessége miatt ezt csak nagyon ritkán használják olyan fizikai kísérleteknél, ahol nincs információ a felületi sugárzás intenzitásáról. Ilyen eljárással lehet például egy röntgenlámpának megállapítani a "színét" (vagyis a gyorsítófeszültségét), mikor ugyanis két különböző (szín)szűrővel ellátott detektorral mérünk.
Az összes hétköznapi infrahőmérő a leképezett fókuszfoltról kisugárzó teljesítményt méri széles sávú monokróm detektorral - tehát a színről semmilyen információt nem kapunk közvetlen módon, csak elméletileg következtethetünk vissza a sugárzás spektrumeloszlására - vagyis a színére, melyhez még a felület emisszivitását is ismernünk kell.
Azt hiszem rájöttem miért hibáztam a színekkel. A forrásból idézek:
,,Az emelkedő hőmérséklettel a sugárzási maximum a rövidebb hullámhosszok felé tolódik el (Wien eltolódási törvény), ennek megfelelően az infravörös hőmérsékletmérő hullámhossztartományát a mérni kívánt hőmérséklettartománynak megfelelően kell beállítani."
Ha jól értem (de nem biztos hogy jól) - ez csak annyit jelent - hogy a színt csak kalibrálásra használják, de egyébként a fényerő kerül mérésre. Szerintem nem tévedtem nagyot, mert valóban változik a szín a hőmérséklettel, épp csak nem az alapján történik a mérés.
Miért nem ezt írtad le már a leges leg első válaszod alkalmával arra hogy "szín alapján meg lehet állapítani a hőmérsékletet" ahelyett, hogy így beszéltél volna velem?
Ugyan akkor nem tudom, hogy sikerült-e megértenem, mert magyarázat helyett te csak elveszed az ember önbizalmát, és érdeklődését azzal, hogy megalázóan beszélsz vele.
Sikerült megértenem, vagy még mindig tévedek - és ha igen - akkor miben?
#15 (04:16) - örülök, hogy fejleszted a tudásodat a témában, így már megérte, hogy foglalkoztál ezzel a kérdéssel. Se én, se más nem akarja elvenni az önbizalmadat.
Kérdezed:
"Miért nem ezt írtad le már a leges leg első válaszod alkalmával arra hogy "szín alapján meg lehet állapítani a hőmérsékletet" ahelyett, hogy így beszéltél volna velem?"
Válasz:
Azért nem írtam ilyesmit, mert a színelemzés alapján való hőmérsékletmérés egy haladó kategória, melynek említése csak feleslegesen összezavarta volna a laikus kérdezőt.
Az eredeti kérdés az egyszerű érintés nélküli hőmérőkről szólt, amelyek nem a színeltolódást mérik (az csak zavarja a működésüket), hanem a hőmérséklet negyedik hatványával változó sugárzási teljesítményt egy meghatározott egységnyi területről (Stefan-Boltzmann törvény).
Ez a helyes válasz az eredeti kérdésre, nem pedig a Wien-féle színeltolódási jelenség felemlegetése. Ha a kérdezőt mélyebben érdekli a téma, akkor már saját maga is utánanézhet - például a kettes válaszom második linkje segítségével könnyen rátalál erre a részletre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!