Mivel jobb egy jégakku, mint egy PET palack 3/4-ig vízzel töltve?
A jégakkuban nem víz van, hanem nagyobb hőkapacitású folyadék. Tehát azt a hűtőteljesítményt, amit elérsz egy fél liter térfogatú jégakkuval, lehet, hogy 5 liter jéggel érnéd el.
Továbbá a vízjég amíg olvad a látens hő miatt csak 0 fokig hűt. Kevésbé hatékonyan. Míg a jégakku folyadékának fagyáspontja lehet hogy -10 fokon van, azaz a jég-folyadék elegy is ilyen hőmérsékletű, hatékonyabban hűt.
#2 (17:42) írta:
"A jégakkuban nem víz van, hanem nagyobb hőkapacitású folyadék. Tehát azt a hűtőteljesítményt, amit elérsz egy fél liter térfogatú jégakkuval, lehet, hogy 5 liter jéggel érnéd el."
Kérdésem:
Elárulnád, hogy milyen high-tech szubsztancia képes tízszeresen (de legalább 2-3 szorosan) túltenni a vízen és az egyszerű fagypont-csökkentett vizes oldatokon?
Lehet hogy kitérek a hitemből, ha meggyőzöl egy ilyen konyhai használatra elérhető anyag meglétéről!
:-)
TappancsMancs írta:
"Nagyságrendileg szerintem mindkettő felvesz 50 C foknyi hőt ahhoz, hogy elérje a környezet 30 C fokos hőmérsékletét."
Válasz:
Kérlek legalább az alapokat tanuld már meg, pl. hogy mi a "hő" mértékegysége - és hogy milyen arányban áll a hétköznapi anyagok fázisváltási hője a fázisváltást nem okozóval!
Gondolom érted 8-as, hogy felvetésekként írtam választ. Olvasd csak el. :) És teljesen elég annyi, hogy mi hogyan is van. Ez így van mert... stb stb. Esetleg link és idézet, hogy ne kelljen harminc oldalt elolvasni belőle. És konyhanyelven! A szakszavak jól hangzanak, csak itt nem feltétlenül adott szakmák képviselői kérdeznek. Szóval valóban érdekes, csak fölösleges ha nem érti a kérdező a szakmai kifejezések miatt.
Mint írtam is az hogyan is lennek, hogy két nagyon eltérő olvadáspontú anyagnál a -20 C fokról mennyi energiát kell közölni a 30 C fok eléréséhez? Szerintem nincs számottevő eltérés a vas és víz esetén sem. Egy -20 fokos vas nagyságrendileg szerintem ugyanannyi energiát vesz fel, mint a víz a -20-ról a 30 fokig.
Mennyi energia kell az alábbiaknál a -20 fokról a 30 fokra melegítéshez:
etanol: ...?
víz: ...?
vas: ...?
Hány százalék az eltérés és az jelentős-e? Nem tudom, csak így konkrétabb a válasz, mint a kérdezőnek fázisváltásról írni. Ezért vetettem fel ezeket.
Ha tudsz rá választ, akkor érdekelné a kérdezőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!