Miért van az, hogy némelyik led sötétebb, szebb pirosan
világít a másikhoz képest?
A led kémiai összetevőitől függ a színe, szóval befolyásolható.
2023. jún. 9. 11:52
Illetve még a ráadott tápfeszültség is befolyásolja a kiadott színt.
2023. jún. 9. 11:54
3/10 A kérdező kommentje:
Akkor valószínű, hogy a Mercedesekben sokkal minőségibb, drágább összetevőkből összerakott lámpák vannak, ezért világítanak szebben. Ugyanígy az Audik esetében. Ezáltal talán több feszültséget is tudnak rá adni, ami pluszban javít rajtuk.
Nem lehet, hogy a "fakó LED-ek" nem is pirosak (vagy sárgák), hanem utólag filtrált fényű luminoforral downshiftelt kék LED-ek?
2023. jún. 9. 12:59
5/10 A kérdező kommentje:
Dehogyis. Nem arról beszélek. Egyszerűen csak nem egyformák a ledek. Nyilván egy S-osztályos Mercibe nem fognak ugyanolyan ledet szerelni, mint egy Mondeoba vagy Hyundaiba.
A világ összes nagyfényerejű piros ledje azonos rendszerű PN-átmenettel bír, és a színeik teljesen egyformák, melyek vagy piros vagy narancspiros kategóriába esnek.
A színeltolódás már nem lehet jelentős nagy üzemáramoknál, mert ez a jelenség leginkább a historikus LED-ekre volt jellemző. Nekem van olyan orosz LED-em, amelyik gyakorlatilag színt vált az áram megnövelésekor - de inkább egy törpeizzót választanék helyette készüléképítéshez, olyan gyenge.
A sárga szín sokkal problémásabb, mert az a piros csipek technológiájából van kierőszakolva, és ezért a borostyán- és citromsárga között szórnak, mégpedig rossz hatásfokkal. Ezért találkozhatunk luminoforos sárga ledekkel is, melyek fényesebbek, de nem monokromatikusak.
2023. jún. 9. 14:23
7/10 A kérdező kommentje:
Ezért jó az amerikai irányjelző, ami egyben a féklámpa, de leginkább amerikai és német autóknál van így a tengeren túlon, a japánok hanyagolják. A piros szín nagyon jól látható. Ha hátulról süti meg a Nap, akkor a piros jobban látszik, a sárga lényegében elhalványul. De egyébként van különbség piros szín között is, egyértelműen látom az utakon.
Kérdező - tévedésben éled az életed!
Az amerikai irányjelző egy különösen ostoba szabvány, amit gyakran emlegetnek az USA-beli hülyeségek tárházában. Az egyik legjobb példa erre, hogy ha meghibásodik az egyik oldali féklámpa, és a balga amerikai sofőr "pumpálva fékez", akkor a többiek irányjelzőnek nézik a villogó lámpát. Voltak már ebből balesetek szép számban!
A narancssárga előnye, hogy szubjektíven a legfényesebb és legelütőbb szín, így a viszonylag gyenge fényáramú izzólámpák korában messze a legjobb választásnak számított az irányjelzőkhöz.
2023. jún. 9. 17:02
9/10 A kérdező kommentje:
De tudod már. Aki meg ott lakik, annak megfelel. Mer nem picsognak, mint itt, hogy semmi nem jó. Ahhoz szokott hozzá az agya, a szeme, oszt ennyi. Ebbe többet nem kell belelátni, nem kell elkezdeni okoskodni. Ráadásul a ledek idejében meg sokkal egyértelműbb, hogy ki mit csinál, mert jól adja a fényt. Láttam én már élőben is, én nem amerikai vagyok, de egyből tudtam, hogy mit akar.
6: Kissé találomra írom az általános félvezető ismeretem alapján, de szerintem mostanság már bármilyen szinű ledet létre lehet hozni. Ezek ugyis vegyűletfélvezetők, amít az összetételel, meg a tetszés szerínti dopolásal bármilyen szinű fénysugárzására rá lehet hangolni. Plusz a fényporokkal olyan szint csinálnak a gyárak amít akarnak, és legfeljebb a gazdaságoság korlátozza őket. Szóval szerintem bármilyen piros előállítható.
2023. jún. 9. 18:24
Kapcsolódó kérdések: